Името на Елена, заедно с тези на още 22 жени, бяха прожектирани върху фасадата на Народното събрание от Българския хелзинкски комитет. Акцията бе по повод дебатите в обществото за Истанбулската конвенция. 
В Дир.бг ще ви разкажем истории за жени, подложени на домашно насилие. Някои са се оплаквали на различни институции, но без ефект.  

42-годишната Елена Василева от София е точно една от тях. Четири жалби до полицията и прокуратурата, поредица обаждания на телефон 112 и ограничителна заповед не успяха да спасят майката на две деца от съпруга й. 

Любовната им история започва 13 години преди трагичния й финал. Тогава Елена и 22 години по-възрастният от нея Венцеслав се влюбват и женят. Той бил директор на голям завод, а тя отишла на интервю за работа. Раждат им се две момиченца, които сега са на 5 и 11 години.

С годините обаче отношенията между съпрузите се влошават и Венцеслав започнал да тормози Елена и психически, и физически. Веднъж дори я пребил пред заведение, защото хората я гледали - била хубава. Друг път се опитал да я прегази с колата. Освен това мъжът посягал и на по-голямата си дъщеря. 

През 2013 г. младата жена се издържала и напуснала съпруга си. Преместила се с децата при майка си в столичния жк "Лагера". Съпрузите обаче така и не се развели, а тормозът върху 42-годишната Елена продължил. Жената подала четири жалби в полицията и прокуратурата, а през юни м.г. дори успяла да вземе ограничителна заповед. Според документа мъжът й не трябвало да приближава на 100 метра от нея в рамките на една година, иначе трябвало незабавно да бъде задържан.

На фаталния 18 август 2017 г. Елена и приятелката й Милена отиват в заведение в квартал "Лагера", за да обсъдят новата жалба, която изтормозената жена искала да подаде срещу съпруга си. 

В този момент в кафенето се появил Венцеслав. Застанал до масата на двете жени, но Елена му казала да си тръгне, защото ще се обади на тел. 112. Мъжът се отдалечил, но след малко се върнал. Извадил пистолет "Зиг Зауер" и хладнокръвно изстрелял 5 куршума в главата и тялото на Елена. След това си тръгнал с думите: "Тя ми съсипа живота....отивам да се предам".

Съпругата му издъхва на място.

"Венцеслав веднъж ми каза: "Ще я убия, но развод няма да й дам". Аз го попитах: "Как така ще я убиеш, имате две деца?". А той ми отговори: "Ако аз нямам майка им, деца не искам, деца нямам!", разказва Милена Михайлова през сълзи.

След показния разстрел, главният секретар на МВР Младен Маринов призна, че заради пропуск в работата на един служител на полицията, оръжието на Венцеслав Василев не е било прибрано. Оказало се, че разрешителното му е изтекло преди 9 години. 

На 5 януари т.г. Софийският градски съд осъди на 13 години и 4 месеца затвор  Венцeслав Василев. Подсъдимият се призна за виновен и процесът протече по съкратената процедура, поради което наказанието на Василев бе намалено с една трета. Така е по закон. 

Освен за убийството на съпругата си, което е извършил по начин опасен за околните,  Василев бе признат за виновен и за притежание на незаконно оръжие. Именно пистолетът, с който разстреля жена си. 

Мъжът трябва да плати общо 500 000 лева кръвнина на двете си деца.

В съдебната зала Василев обясни, че е убил Елена, защото искала да го лиши от двете му дъщери. Казала му - "ти нямаш деца". 

"12 години издържах Елена, а тя само пиеше и излизаше с приятелки. Назначавах я в мои фирми, плащах й осигуровки и заплати, без тя да е работила. Заради нея унищожих предишния си 29-годишен брак. Имам и други две деца, които Елена ми забраняваше да виждамСъжалявам единствено за разбитото семейство", заяви пред съда убиецът. 

Той поиска да му бъде променена мярката за неотклонение, тъй като страда от рак на простатата и трябва да се лекува. Магистратите отказаха. 

Присъдата на Венцеслав Василев обаче не е окончателна. Мъжът има право да обжалва пред Софийския апелативен съд.