Започва разследване срещу началника на затвора в Ловеч, заместника му и още четирима служители заради бягството на рецидивиста Борис Иванов, осъден за блудство на 13 години. Окръжната прокуратура ще реши дали и как да бъдат наказани, след като два дни десетки служители на МВР го издирваха, преди да успеят да го заловят при опит да отвлече жена.

Прокуратурата ще разследва освен началника на затвора Розалина Ганекова и заместника ѝ, шефовете на сектор "Социална дейност" и на затворническото общежитие, както и двама социални работницисъобщи bTV.

Установено е, че никой от тях не се е съобразил с факта, че Иванов е осъден за бягство от друг затвор и не може да работи извън корпуса на който и да е затвор. Тогава той дори изнасилил жена, докато бил на свобода.

Този път дори не е имало и адаптационен период за преминаването му от затвора в общежитието.

Бившият заместник-министър на правосъдието Димитър Бонгалов заяви обаче, че ако затворник е настанен в общежитие от открит тип, това означава, че социалният работник е дал оценка, че този човек вече не би повторил престъплението си. Бонгалов призна, че няма обективен критерий, с който да бъде оценена работата на самия социален работник.

"Методиката за оценка на риска е много неясна. И аз не мога да разбера как преценяват социалните работници. Условно социалният работник е Господ в затвора. Той може повече, отколкото началника на затвора. При тези критерии, които не са обективни, социалният работник може да прави, каквото си иска. Има няколко такива случая", разкри Бонгалов.