България е имала възможност през последните години да реагира много адекватно на постъпила изпреварваща информация от партньорски служби и да се предприемат необходимите мерки за недопускане на осъществяването на терористичен акт, каза още Цветанов, цитиран от "Фокус".

Той допълни, че от началото на неговия мандат е работено по 15 сигнала "за определени лица, които са били с принадлежност към терористична организация. Сигналите са били отработени от службите, които имат съответното отношение".

Няма да мога да кажа подробности от разследването, каза той.
Към настоящия момент колегите разполагат с чисто оперативна информация, която не би могла да бъде споделена, защото би могла да възпрепятства разследването и стигането до организацията, която извърши терористичния акт, подчерта Цветан Цветанов.

От разследването е ясно, че става въпрос за лице, което е влязло в страната като чужденец по всяка вероятност с цел туризъм и смесвайки се е останал незабелязан и нямаше изпреварваща информация отвън, посочи Цветанов.

Човекът, който видяхме на камерата, е този, на който е изведен ДНК профил. Експертите установиха при експертизата, че това е лицето, което извърши терористичния акт. Няма съмнение, каза министърът.

По думите му в момента се прави опит за възстановяване на "лицето като снимка на база от аутопсията на главата и от наблюдението в обсега на Сарафово и преди да се качи в таксиметровия автомобил". Целта е да "възстановим снимка, която да съответства на 90-95%, за да бъде пусната до държавите. Обмисля се да се пусне и по медиите",  каза още Цветанов.

"Снимката съм я видял във вида към настоящия момент. Трябва да бъде направена като разпознаване и от свидетелите, които са разговаряли с извършителя на терористичния акт", допълни той.

По обяснението на министъра, на база косвените доказателства, все още терористът се смята за камикадзе, затова се правят експертизи от специалисти. На територията на страната се е подвизавал с фалшива шофьорска книжка, която не е изработена в България. Могат да се направят предположения и на база свидетелските показания, че не е с арабски черти. Има косвени доказателства, според които не е бил на територията на ЕС, разкри Цветан Цветанов.

Междувременно парламентът започна закрито заседание за терористичния акт на летище "Сарафово". Депутатите изслушват Цветан Цветанов, министъра на външните работи Николай Младенов, председателя на ДАНС Константин Казаков, както и ръководителите на Националната разузнавателна служба - Драгомир Димитров, и на служба "Военна информация" - Веселин Иванов.