Членовете на Областния медицински съвет в Ямбол днес са взели решение за разширяване на обхвата на района с ограничителни мерки в града поради усложняващата се епидемиологична обстановка и увеличения брой на доказано болни от COVID-19, съобщиха от съвета.

Ограничителните мерки обхващат нови части от жилищния комплекс "Райна Княгиня" и околните улици.

На 4 май част от жителите на квартала и близките улици бяха карантинирани поради установените 11 случая на носители на коранавирус инфекцията.

Жандармерия и полиция от два дни патрулира около поставената под карантина зона, но струпването на хора продължава. Купон в заразената ромска махала на Ямбол въпреки патрулите и откритие нови 6 заразени. Десетки нарушиха извънредното положение и празнуваха на групи, предадe bTV.

Областният управител Димитър Иванов заяви, че разширяването на зоната под карантина се налага с цел: "Да спрем разпространението на вируса, когато се касае за една такава тежка ситуация".

Първи през пропускателния пункт днес влязоха здравните медиатори. Тяхната задача бе да убедят контактните лица, че трябва да бъдат тествани. Вчера голяма част от хората отказали да влязат в мобилните лаборатории на здравната инспекция. От поне 13 души в списъка на РЗИ, проби са взети само на трима, твърдят медиаторите.

Същевременно прокуристът на областната болница д-р Димитър Рунков предупреди, че капацитетът на инфекциозното отделение се изчерпва: "Това е епидемичен взрив, махалата ни запали, инфекциозно е на 80 процента пълно. Командироваме хора от други отделения, от днес започват да въртят на график към инфекциозно отделение".

Днес в болницата почина 70-годишен мъж, с който жертвите на вируса станаха четирима.

Кметът на Ямбол Валентин Ревански призова доброволци да помогнат на Ямболската болница.

"Всички медици ако имат възможност и ако желаят да помогнат на Ямболската болница", призова Ревански.

Тестването в ромската махала продължава. Извънредното положение остава безсрочно.

Общият брой на заразените за областта става 35. Към момента 18 души са настанени в инфекциозното отделение на многопрофилната болница в Ямбол, за петима се очакват резултати от пробите.

Вземането на проби на контактни на заразените с PCR тестове ще продължи и през следващите дни.