Късно снощи след спешно заседание на областния медицински съвет в Ямбол бяха въведени ограничителни противоепидемични мерки в ромския квартал в града.

Изградени са контролно-пропускателни пунктове, през които ще бъдат пропускани само отиващите на работа, при връщане на постоянен адрес и по здравословни причини.

Влизането и излизането на автомобили в квартала ще става само с разрешение на полицията.

От днес в ромския квартал започва масово тестване за Covid-19. 

Карантината бе наложена заради 11 положителни случаи на коронавирус, живеещите на седем от улиците са поставени под карантина и нямат право да напускат района, обясни пред БНР областният управител Димитър Иванов:

"Проведохме разговори с по - голямата част от работодателите - всички, които живеят тук на тези улици, ще бъдат освободени в отпуск, няма да работят, за да ограничим това придвижване в тази част на квартала за влизане и излизане".

 По думите му като мярка за ограничаване на заболяването се предвижда:

"Масовото тестване на всички живущи по улиците, за да ограничим разпространението на вируса".

До налагането на рестриктивните мерки в квартала се стигна след смъртен случай на 55-годишна жена, жител на квартала и положителни проби с хората, които е контактувала.

Друга критична точка е Сливен.  Стабилно е състоянието на заразените с COVID-19 медици от града, колеги на починалата от заразата д-р Илияна Иванова. Ситуацията в града е критична, Инфекциозното отделение в многопрофилната болница остана само с един лекар, а приемът на пациенти беше преустановен, съобщи bTV.

Двама лекари и четири медицински сестри бяха командировани в лечебното заведение. Военната болница в града пое приема на пациенти. Началникът на лечебното заведение полк. д-р Илиян Комитов обясни, че са имали организация за лечение на заразени с коронавирус и преди кризата.

"Към момента при нас има седем болни с коронавирус, а двама пациенти изчакват резултат. Ситуацията е спокойна, няма проблем относно диагностика и лечение", допълни той.

По думите му родителите на починалата д-р Иванова, които имат положителни проби за COVID-19 са в добро състояние, без динамика към влошаване. Той допълни, че във военната болница е настанен и съпругът ѝ.

Относно предположението на местното РЗИ, че медиците са се заразили заради неправилна употреба на предпазни средства, д-р Комитов уточни, че това е причина в световен мащаб за разболяване на медицински персонал, особено при отстраняването на дрехите.

Шефът на болницата уточни, че във военна болница няма заразен персонал.

"Разполагаме с три екипа, които работят на ротационен принцип, биват изследвани и след това заменени от следващия екип. Тази схема на работа е много подходяща с оглед снишаване на експозицията на персонала в заразена среда", допълни д-р Комитов.