Ново преструктуриране предстои в София с цел да се увеличат леглата за пациенти с коронавирус. Това обяви на брифинг шефът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев след среща с ръководствата на лечебните заведения на територията на София.

"Тенденцията е леглата за пациенти с COVID-19 в болниците да достигнат 30% от общия брой на леглата в лечебните заведения. Предстои преструктуриране на клиники и пренасочване на персонал, за да се покрият нуждите на болните", отбеляза Пенчев.

По думите му ситуацията в столицата е напрегната, но все още има свободни легла.

"Оптимизира се още повече работата между лечебните заведение и центъра за Спешна помощ. Координират се ежеминутно бройките на свободните легла, които трябва да се попълват в електронната платформа за леглата в София", подчерта шефът на РЗИ.

Той заяви, че плановият прием няма да бъде преустановен, а решението остава да бъде взето индивидуално от всеки директор на лечебно заведение.

"Нашето очакване е в близките дни да нямаме никакво напрежение и натоварване относно броя на леглата. Дадени бяха доста конструктивни предложения, които по най-бързия начин ще бъдат препратени към Министерство на здравеопазването за коментар и по-нататъшни действия. Лечебната мрежа е напрегната, но има готовност да поеме и този удар", допълни още Данчо Пенчев.

По думите му срещата е била конструктивна, били са дадени сериозни и смислени предложения, които след консолидиране с всички болници, незабавно ще бъдат изпратени в Министерството на здравеопазването за коментар, за да може бързо и качествено да се приложат на територията на София. Заповедта за новите противоепидемични мерки се очаква днес или най-късно утре сутринта.

В София над 51 на сто от медицинския персонал е ваксиниран и голяма част от тях са преболедували.

Информацията в електронната платформа, която се обновяваше на всеки три часа за наличните свободни легла, ще се обновява при всеки прием на болен, така че да не се натоварват линейките на спешна помощ и екипите да са наясно къде могат да закарат пациента.