Случай на издадени фалшиви отрицателни PCR-тестове за коронавирус разкриха граничните полицаи в Русе. Това съобщиха от Гранична полиция.

Случаят е отпреди три дни. Трима души от Разград се явили на граничния пункт "Дунав мост", за да влязат в Румъния, но били върнати. Причината е, че румънските власти изискват резултат от отрицателен PCR-тест за влизане в страната, но те не могли да представят такъв.

Така час по-късно тримата отново се явили на ГКПП "Дунав мост". Представили документи за отрицателен PCR-тест, но граничните полицаи се усъмнили, че нещо не е наред и се обадили на лекарката от лабораторията в Русе, чийто подпис бил положен под изследванията. Тя заявила, че такива документи не е подписвала и не може да издаде.

Граничните полицаи извършили разследване. Те открили 34-годишен мъж, за който се предполага, че е изготвил фалшивите документи. В офиса, в който се намирал, било извършено претърсване, като са иззети компютърна конфигурация и принтер.

Мъжът бил задържан за кратко за снемане на обяснения. Разследването се води под надзора на Районната прокуратура в Русе.

Районният прокурор Яна Илиева коментира пред БТА, че работата по случая продължава, като към момента няма повдигнато обвинение, няма и задържани.

Тримата души платили на 34-годишния мъж по 60 евро за документа.

Илиева обясни, че предстои изготвяне на експертиза на компютъра и принтера. Подписът и печатът също се изследват.

"Подписът е на лекар от лабораторията, който няма нищо общо с PCR-изследванията", коментира д-р Розина Мирчева - управител на лабораторията.

"Вероятно от стари изследвания са взели нейното име. Фалшификатът е абсолютен. Нито имена, нито регистрации отговарят на истината. Извършено е много нескопосано. Печатът също е фалшив. Случаят е много неприятен", каза още тя.

Д-р Мирчева обясни, че са необходими минимум пет часа за PCR-изследване - от вземане на пробата до обработването й и издаването на сертификата.