Това съобщи за БТА ръководителят на разкопките доц. Стефан Чохаджиев от Великотърновския университет. Откритието е особено ценно, защото не е типично за епохата на халколита, тъй като през този период крепостните укрепления са се правели предимно от дърво и глина. Доц. Чохаджиев посочи, че отбранителното укрепление е изградено е от необработвани камъни, скрепени с глина. То е разположено в западната част на могилата. Неговата височина е около четири метра и е било свързано със сушата. Останалите страни на укреплението са били обградени от река Камчия.

 Според доц. Чохаджиев строителите на укреплението са имали модерни за времето си строителни и инженерни знания, с които да изградят съоръжението. Основен въпрос пред археолозите е защо е било нужно селището край река Камчия да има впечатляваща с размерите и здравината си отбранителна стена. По поречието в рамките на няколко километра са разкрити още четири селища от епохата на халколита, в които е живяла велика цивилизация.

Само преди дни проф. проф. Николай Овчаров съобщи за нови интересни находки на Перперикон -  два оловни печата. Двата печата са на Константин - епископ на Ахридос, и показват връзката между отделните духовни и административни звена в една византийска област.