Вежди Рашидов извая паметника на Паисий за Алеята на писателите в "Двора на кирилицата" в Плиска. Създателят на културно-историческия комплекс Карен Алексанян лично покани скулптора Вежди Рашидов да бъде автор на паметника. Церемонията по откриването се състоя днес, когато честваме деня на св. Паисий Хилендарски, съобщиха от парламентарната Комисия по културата и медиите.

В алеята на "Двора на кирилицата", заедно с паметника на хилендарския монах, бяха открити и паметниците на Христо Смирненски, Гео Милев и Никола Вапцаров. Техни автори са Красимир Ангелов, Константин Симеонов - Костика и Владимир Киров, се посочва в съобщението.

Четирите паметника в Алеята на кирилицата

Снимка: Дворът на кирилицата

Дарител на четирите паметника е 84-годишната бивша учителка Йорданка Савова от Шумен, известна авторка и краевед. Нейното име е написано под постаментите в знак на признателност пред благородния й жест.

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов поздрави Карен Алексанян и Йорданка Савова за всеотдайната им дейност за популяризиране на българското духовно наследство и им е връчил почетни плакети на българския парламент.

"Възхищавам се на вдъхновението, с което сте се посветили на едно толкова благородно дело, дано да увлечете след себе си нови последователи в името на популяризирането на българската духовност. България има нужда от хора като вас," каза Вежди Рашидов.

Той, по собствените му думи, не е могъл да откаже да направи паметника на Паисий, защото създателят на "Двора на кирилицата" Карен Алексанян върши свято дело и прославя нашата азбука, която сплотява славянството. Един арменец ни дава пример как да пазим духовността, допълни Рашидов.

Послание на буквите

Снимка: Дворът на кирилицата

Алея на писателите

Снимка: Дворът на кирилицата