"За мен това беше битка с планината - тя го искаше за себе си, а аз - за мен. И не спирахме да се надиграваме", това заяви Радослава Ненова, жената до изчезналия в Хималаите алпинист Боян Петров.

"Знам, че е голям риск в планината. Но никога не сме се сбогували сякаш няма да се видим", каза още тя тази сутрин пред bTV.

Днес е последният ден, в който китайската страна провежда спасителната акция, след като и вчера бяха открити само вещи на Петров. Ще бъдат проверени места, които на сателитната снимка не се виждат добре. Те са в района между базовия лагер и лагер 1.

"В началото е възможно да се е скрил, за да изчака бурята, но ако това е причината - трябваше да е слязъл досега. Каквото и да се е случило преди дни, сега шансът е минимален (...)

От деня, в който ми се обадиха от базовия лагер досега, трябваше да се мобилизирам, за да може всичко да се случва. Включиха се много хора, които свършиха страшно много работа. Знаех, че много хора харесват Боян, но сега денонощно получавам съвети, съобщения, всякакви варианти за помощ, свързват се с мен алпинисти, с които е той се е катерил по света, помощ от страна на МВнР...", казва Ненова.

"Не бях готова за това, че Китай и Непал са в по-особени отношения. И самите държави не знаеха как да реагират на молбата на трета държава. Не знаех, че този казус е много сложен", добави тя.

"Дори вчера, когато непалците завършиха своята мисия, се зарадвах, че китайците продължиха. Това ни подарява още един ден, в който въпреки фактите, имаш надежда", каза Ненова.

"Трудните моменти започнаха от самото съобщение, че го няма, и ще продължават още дълго време. С детето искаме да отидем до базовия лагер след време", сподели още тя.

Жената до Боян Петров - Радослава Ненова, призова издирването му в Хималаите да бъде прекратено. Майка му и сестра му обаче пожелаха спасителната акция да продължи.

"Всеки ден ставам с мисълта, че той ще продължи да живее, че се е скатал в някоя цепчица, сгушил се и мисли за нас, както ние мислим за него", каза междувременно по NOVA сестрата на алпиниста - Александра Петрова.

Майка му Ангелина също всяка сутрин се буди с мисълта, че Боян е успял да оцелее.

И двете са категорични, че няма да се предадат, докато не чуят "лошата новина".

Близките му споделят, че преди да тръгне на експедиция, никога не го изпращат. Трудно било. Но задължително го посрещат.

"Когато заминаваше, ми се обади по телефона. Пожелах му на добър час. И му казах, че когато бавно ходиш, бързо стигаш", споделя дядото на Петров Боян Ничев.

По план алпинистът ни трябвало да се върне на 28 май - рождения ден на сина си.

"Шерпите - аз много им вярвам, че познават планината. Някъде може да има склон, където Боян да се е приютил. Чувството му за съхранение е голямо. Тъжното е, че измина много време", каза още Александра.

Според опитните катерачи, ако е станала трагедия с Боян, тя е била точно под върха.

"Може Шиша пангма да е решил да го задържи, защото е подценил сложността на този връх", допълни сестрата на алпиниста.

Майка му обаче не вярва синът й да е подходил несериозно към изкачването на 8-хилядника в Хималаите.

"Той нищо не подценява, много е методичен, много отговорен", споделя Ангелина.

Дори Боян Петров да не се върне, алпинисти и експерти по външна политика са категорични - подобна спасителна акция между Китай и Непал е безпрецедентна. А случила ли се е веднъж, може да се повтори и да спаси друг живот.