Текат последни часове от спасителната акция за Боян Петров. Екипът от шерпи, издирващ алпиниста, вчера се върна в базовия лагер без да го открие. 

Спасителите обаче намериха инструменти и материали, за които се предполага, че са част от оборудването на българина. Предстои екипът да анализира събраните доказателства.

Издирването му трябва да продължи въпреки трудностите и лошите условия под Шиша Пангма, казаха пред Bulgaria ON AIR майката и сестрата на Боян Петров - Ангелина и Александра Петрови.

Алпинистът Кирил Петков обясни по БНР, че за днес и утре се планира издирвателната дейност да продължи, за да се проверят всички останали възможности.

"Китайската група остана, не се прибраха, въпреки че можеха, с идеята да се анализират сравнително нископланински точки между лагер 1 и базовия лагер. Сега обхождат тези точки. Мисията не е приключила, продължава, докато не свършат всички тези възможности", отбеляза Петков.

Максимално да се обходят възможните точки в ниската планина е приоритет номер 1, подчерта Кирил Петков, който е от екипа на Боян Петров и се намира в района на спасителните действия.

С надеждата за чудо групата продължава да работи, допълни Петков, според когото животът на спасителите вече е изцяло извън опасност:

"Беше страшно, когато те бяха на десет метра от върха. Говорим за 8 хиляди метра. Тогава нямаше смисъл да се натиска още 10 метра да се стигне до самия връх, защото там нямаше никакъв шанс Боян да се намери жив. А за 10 метра, само за да се намери потенциално тялото му, за което също беше много малък шансът, въобще не си заслужаваше рискът за тези хора. Сега вече говорим за по-ниската част на планината. Рискът е ако не нулев, то поне много малък, непопълнено квадратче."

Сутринта е било слънчево в района, но вече се е заоблачило сериозно, стана ясно от думите му. И днес хеликоптерите няма да могат да се включат в издирването заради гъстата мъгла.

Още вчера най-добрият шерп в спасителната мисия направи предположение, че много вероятно е Боян Петров да е паднал в пропаст между лагер 3 и връх Шиша Пангма.

"Това е личната теория на най-добрия шерп, който е и приятел на Боян. Той смята, че трагедията може да е станала заради покритите със сняг големи пропасти. Там съвсем леко отклонение може да ти коства живота", каза вчера пред Нова телевизия Кирил Петков, който е в Химилаите и участва в акцията.

По думите му "над лагер 2 шерпите вече търсят само тяло, а не жив човек", поради факта, че българинът е в неизвестност от много дни, а условията на тази височина са екстремни. Освен това Петров е диабетик. Спасителната операция върви към финал, обяви Деян Петков - организатор от българска страна.