Последният таен свидетел по делото за разпространяване на джихадистки идеи твърди, че Ахмед Муса Ахмед е в основата на нелегална структура на фондацията "Ал Уакф ал Ислями" в България.

Свидетелят беше разпитан в Пазарджишкия окръжен съд, предаде БНР.
По думите му, създаването на нелегалната структура на "Ислямска държава" е започнало през 2008 година, като в продължение на няколко години след това, Ахмед е работил за изграждането на стройна структура в страната.

Преди четири години на общо събрание в джамията "Абу Бекир" в Пазарджик са били определени лидери, които са обикаляли в различни райони, за да пропагандират идеите на Ислямска държава.

Самият Ахмед бил приобщен към тази дейност при посещение в Германия, където се е срещал с представители на организацията "С име в държава на халифата". По късно единият от ръководителите бе осъден за радикалната си дейност в Турция.

Тайният свидел е разкрил при разпита малко известни факти за начина, по който Ахмед Муса приема исляма, предаде Би Ти Ви.

Оказва се, че до края на 90-те години Муса всъщност е бил християнин-евангелист.

Бъдещият радикален проповедник живеел мизерно. За да се спаси от тежкото съществуване в Австрия, той се приютил в джамия, приел исляма и започнал да работи за организацията „Съюз Каплан”. Тя е създадена в Турция и една от задачите, които си поставя, е да взриви самолет.

Заради връзките си със „Съюз Каплан” през 2004 г. Ахмед Муса попада в полезрението на българските служби за сигурност. Оттогава датира и първата му присъда за участие в забранена организация. Муса е осъден на една година условно с пет години изпитателен срок.

Адвокатът на Ахмед, Елвира Панкова днес отрече съпричастност на клиента й към Ислямска държава. Делото ще продължи на 19 януари.