На 22 август президентът Румен Радев ще участва в отбелязването на 143 години от Шипченската епопея, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. От 11.00 часа държавният глава ще изкачи стъпалата към Паметника на свободата на връх Шипка заедно с гражданите, които ще отдадат почит пред подвига на българските опълченци и руските воини, добавят от пресофиса му.

Около 12.00 часа президентът Румен Радев ще произнесе слово по случай отбелязването на 143-годишнината от Шипченската епопея.

От областната управа в Габрово обаче обявиха преди близо седмица, че честванията на върха се отлагат заради епидемичната обстановка с коронавируса.

"Следейки епидемичната обстановката, която продължава да е все така динамична, и във връзка препоръка на Областния кризисен щаб за превенция разпространението на COVID-19 в област Габрово, всички масови прояви, които предизвикат струпването на много хора на едно място, без да може да бъдат спазени мерките за дистанция - макар и на открито, са планирани за следващата 2021 година", заявяват от администрацията.

Призоваваме гражданите, които ще се поклонят пред Паметника на свободата, към опазване на личното и обществено здраве! Вярваме, че всеки ще намери достоен начин, с който да почете героите от Шипченската епопея", се казва в съобщението на областната администрация.