"Ресурсната неосигуреност на армията и ниският социален статус постепенно ще остават в историята" - това заяви президентът Румен Радев пред българския контингент от Многонационалната бойна група, която е на територията на страната ни. Държавният глава и президентът на Италия Серджо Матарела посетиха учебен полигон "Ново село", където бяха посрещнати с почетен караул от състава на Многонационалната бойна група.

Снимки от посещението на Радев и Матарела ВИЖТЕ ТУК >>> 

Двамата се запознаха с мисията и дейността на формированието, на което през октомври 2022 година Италия пое ролята на рамкова държава. Матарела е в България по покана на Радев. "Като върховен главнокомандващ на Въоръжените сили искам да ви уверя, че ресурсната неосигуреност, ниският социален статус, вашето лично оборудване и въоръжение - всички тези проблеми постепенно вече ще остават в историята", каза Радев пред военнослужещите.

"Българската армия все още е поставена в условията на липса на достатъчно ресурси за водене на бойна подготовка. Работите в битови и социални условия, които са далеч от необходимостта на това, което вършите", коментира още президентът, цитиран от БТА. Той добави: 

"След години наред на непрекъснато настояване за повишаване на социалния статус, на мотивацията, на условията на труд за професионална подготовка и реализация, един много труден процес, който изисква политическо разбиране и осъзнаване на процесите на сигурността, изисква политическа воля и отговорност от всички институции в страната - най-после мога да ви кажа, че тази машина се задвижва."

Снимка: БТА

Президентът поздрави новото ръководство на Министерството на отбраната и посочи, че "най-сетне има разбиране във всички партии в българския парламент".

Държавният глава отбеляза плануваното увеличение на заплатите на военнослужещите. Промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България подкрепи парламентарната комисия по отбрана преди дни. С промените от 1 януари 2025 г. общото възнаграждение за най-нисшата длъжност за военнослужещ ще бъде равно на средната заплата за страната. Предстои законопроектът да бъде разгледан в пленарна зала.

Снимка: БТА

"В непрекъсната комуникация сме с ръководството на Министерството на отбраната, с Щаба на отбраната и с видовете въоръжени сили как да се направи така, че да имате по-добри условия на труд, по-добри възможности за професионална реализация, да ускорим процеса по модернизация, но не само с големите проекти", обясни държавният глава.

По думите му масово се използват нискобюджетни средства, които се пригаждат много гъвкаво и бързо към условията на бой и се използват като разрушителни средства. Президентът даде пример как на евтини дронове се прикрепват боеприпаси и стават опасно оръжие.

"Знам колко трудно бе през годините, докато бъдат решени елементарни въпроси по униформите, оборудването. Изпитвах неудобство и срам да посещавам формированията от Българската армия и вместо да говорим за модернизация и бойна подготовка, да ми се задават въпроси за обувки и униформи", посочи той. "Това е важно, оттам се тръгва. Всеки един от вас трябва да се чувства абсолютно уверен, че за него се полагат грижи и получава най-доброто", каза още Румен Радев.

"Тази ваша високо отговорна дейност допринася не само за сигурността на България, тя допринася за сигурността на целия регион и е важно условие за политическата и икономическа стабилност и за цялостното развитие на нашата страна и региона, заяви президентът пред българските военнослужещи от Многонационалната бойна група.

"В резултат на войната в Украйна военната сфера се развива изключително динамично. Оперативното изкуство, военната наука се усъвършенстват с всеки изминал ден. Това означава необходимост от изключително интензивен обмен с нашите съюзници", каза още държавният глава.

Снимка: БТА