На първи май отбелязваме международния ден на труда. Осемчасовият работен ден, платеният отпуск и всички социални придобивки, които ползваме днес, не са получени даром. Те са извоювани с волята и усилията на няколко поколения. Войната е най-зловещият враг на труда. Това обяви държавният глава Румен Радев в свое обръщение по случай 1 май - Международния ден на труда.

"Опустошението заличава съзиданието. Граденото с векове, изчезва за секунди. Тази година посрещаме празника, а в сърцето на Европа отекват експлозии. Цели градове са в руини. България вече понася косвени щети в енергетиката и икономиката. Ръстът на цените потапя все повече българи под линията на бедността. Рискът конфликтът в Украйна да стане световен е реален. Нашите домове и децата ни, нашата родина и природа могат да станат жертва на тази ескалация. Има политици, които са готови да направят тази опасна стъпка. Да заложат бъдещето на България в интерес на свои користни цели. Нека не забравяме, че войната е бизнесът на демагозите. Такива има във всяка страна. Чуждият живот, този на хората, е стоката, с която те се разплащат помежду си", каза още държавният глава. 

Той добави, че трябва да осъзнаем, че никоя политическа демагогия няма право да поставя живота на хората под заплаха.

"Да унищожава постиженията на човешката цивилизация, съзиждани с труда на поколенията преди нас. В тези времена на изпитания наш човешки дълг е да помагаме на пострадалите от войната. България е и ще остане съпричастна с всички, които търсят спасение от този брутален братоубийствен конфликт. Но наш патриотичен дълг е, да не допуснем въвличането на родината във войната. Да не се поддаваме на милитариските призиви, с които започва всяко кръвопролитие. Да не допуснем страстите от войната да се пренесат у нас. Да не търпим политически шарлатани да ги разпалват за своя употреба. Като офицер съм посветил живота си на сигурността на България и оставам верен на тази мисия и днес. Ще работя за нея и занапред. В днешния празничен ден искам да благодаря на всички вас, бедни и заможни, хора на умствения и физическия труд, които с почтеност и труд градите и пазите България. Честит първи май, скъпи сънародници", завърши Румен Радев.

На 1 май отбелязваме Деня на труда и международната работническа солидарност. Денят се отбелязва от 1890 г. с резолюция, приета на учредителния конгрес на Втория интернационал в Париж, Франция (14-21 юли 1889 г.). Това сочи справка на "Справочна информация" на БТА.

На 1 май в много държави по света се припомнят постиженията на организираното работническо движение. Тази дата се свързва с началото на голяма стачна вълна през 1886 г. в САЩ с искане за осемчасов работен ден, в която се включват над 300 000 работници.