Шофьорът, прегазил дете в Лясковец, е пуснат под парична гаранция от 1000 лева, предаде NOVA.

Прокуратурата уточни, че водачът имал книжка от едва три месеца.

Детето е било без светлоотразителни елементи и изскочило на платното. На младия шофьор е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост.

Снощи 12-годишното дете беше блъснато от кола в центъра на града и загина на място. По този повод жители на Лясковец се събират на протест тази вечер. Те смятат, че основната причина за трагедията е липсата на осветление и безопасни пешеходни пътеки.

Шофьорът бе задържан за срок до 24 часа, а Окръжната прокуратура във Велико Търново разследва случая.

Зад волана на колата е бил 31-годишен учител по физическо възпитание в местно училище. Пробите му за алкохол и наркотици са отрицателни. Все още не е ясно с каква скорост се е движил. 

"Подавани са сигнали, за нас като граждани е нетърпимо вече да се случват такива инциденти", заяви Румен Димитров, жител на Лясковец, цитиран от БНТ.

Общински съветници в града твърдят, че още през 2019 година са внесли предложение за подмяна на уличното осветление и изграждането на повдигнати пешеходни пътеки. "Много пъти сме сигнализирали в общински съвет и сме казвали, че това трябва да се направи и не трябва да се чака да се случи най-страшното, за да започнем да изграждаме", допълни Емилия Жилиева, общински съветник.

"Ако тук имаше издигната пешеходна пътека, идващият автомобил щеше да намали скоростта, ако беше осветена, щеше да види и детето", каза още Тодор Тодоров, общински съветник.

Властите ще разследват всичко около инцидента - състоянието на пътната настилка, маркировка и светлоотразители.