Първото класиране за прием в гимназиите след седми клас вече е публикувано, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН). 

Според статистиката на Регионалното управление на образованието (РУО) в София-град, Софийската математическа гимназия (СМГ) "Паисий Хилендарски" отново е с най-висок минимален бал за кандидатстване - 484,550 точки от максимум 500 точки. 

Двете момичета, които са пълни отличнички - със 100 от възможни 100 точки на изпитите по български език и литература и математика, са приети в СМГ и в Технологичното училище "Електронни системи" (ТУЕС) към Техническия университет в София, каза за БТА д-р Ваня Кастрева - началник на РУО в София град.

Тя съобщи, че в подредбата на първите десет гимназии в София през тази година има разместване, като за първи път Националната природо-математическа гимназия (НПМГ) "Акад. Любомир Чакалов" е в първата десетка. През миналата година НПМГ беше на 12-о място, а сега е на девето място. 51-о Средно училище "Елисавета Багряна" през миналата година беше на десето място, е сега преминава на осмо място. Девета френска езикова гимназия "Алфонс дьо Мартин" от осмо място преминава на десето място. Това е разместването, като в първите седем училища няма промяна, обясни Кастрева.

Най-много посочени от кандидат-гимназистите като първо желание са 164-а Гимназия с изучаване на испански език "Мигел де Сервантес", с профила "Чужди езици" - испански и английски език, 525 пъти; 91-а Немска езикова гимназия "Константин Гълъбов", с профила "Чужди езици" - немски и английски език, 517 пъти; ТУЕС със специалността "Системно програмиране", с английски език, 385 пъти; СМГ, с профила "Математически" с английски език, 318 пъти; Първа английска езикова гимназия, с профила "Чужди езици" - с английски и испански език, 143 пъти.

 

По-рано днес министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков уточни, че след обявяване на класирането кандидат-гимназистите ще имат три дни, за да се запишат в училищата, в които са приети.

В София, от 12 700 кандидати, само 400 са подали заявления за прием на място в т.нар. училища-гнезда. Останалите са подадали документи по електронен път, каза образователният министър.

Трябва да променим образованието към формиране на умения и компетентности, каза министърът на образованието проф. Галин Цоков. Той коментира резултатите на учениците от матурите и от националното външно оценяване.

В съвременното образование задачата е не да дава само възпроизвеждане на знания, а да има прилагане на знания, анализ. Това е основна тенденция, заяви образователният министър.

Второто класиране ще бъде обявено на 19 юли и след това отново ще се записват приетите ученици в продължение на три дни - на 20, 21 и на 24 юли. На 25 юли ще се обявят свободните места за третия етап на класирането, а на 26 и на 27 се подават заявленията.

Новост е, че през тази година ще има и четвърто класиране. За участие в него ще се подават заявления на 7 и на 8 август, на 10 ще се обявят свободните места, а записването на учениците е от 11 до 14 август.