След дълъг ремонт централната столична улица "Иван Шишман" вече е отворена. Преди дни беше пуснато и автомобилното движение, предаде БНТ.

Това обаче разочарова някои от жителите на София, които се надяваха култовата улица да стане пешеходна зона. За това настояваха и някои общински съветници. Това така и не стана. Два дни преди пускането на автомобилите по улица "Иван Шишман" хората все още се надяваха тя да остане пешеходна. Засега по ремонтираната част на улицата не минават много автомобили.

Основните аргументи "против" на хората, които живеят в района на "Шишман" бяха, че ще се превърне във втора "Витошка" и че няма да има къде да паркират. Кметът на София обясни, че решението не е окончателно и все още се обмислят варианти, за да са доволни всички. Една от идеите е, ако улицата се затвори за автомобили, само хората от района да получат пропуски за достъп.

"Може да се намери вариант, както има в много градове в Европа, които имат пешеходни зони. Мислим сериозно и ще обсъдим с всички граждани, би било добре, но трябва да се приеме и най-вече да не затрудняваме хората, които живеят там", каза Йорданка Фандъкова.

По все още неремонтираната част от улица "Шишман" трафикът е по-интензивен. Там тротоарите са толкова тесни, че на хората им се налага да слизат на пътното платно, за да се разминат. Статистиката показва, че 85% от преминаващите по улицата са пешеходци.