Това каза на извънредна пресконференция в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) зам.-изпълнителният директор на агенцията д-р Петя Петкова, цитирана от "Фокус“.

До момента имаме констатирани първични огнища в област Враца в едно дивечовъдно стопанство, от което впоследствие направихме връзка с две вторични огнища в област Видин, откъдето има продадени птици“, обясни д-р Петкова.
По думите ѝ става дума за стопанство, в което се отглеждат полудиви патици и се пускат свободно в природата.

"Имаме първично огнище в село Ново село в птицевъден обект от тип "заден двор“, където се отглеждат около 25 домашни птици само за лични нужди", поясни д-р Петкова.

Заразени се оказали и еднодневни патета от обект в село Маноле, област Пловдив.

"Миналата седмица на 14 декември бяхме уведомени от ЕК, че пратка с еднодневни патенца пътува за България от обект, който се намира в близост до зона на наблюдение на Унгария. Веднага разпоредихме клинични прегледи и взимане на проби“, обясни д-р Петкова.

По думите й те са се оказали положителни за високо патогенна инфлуенца.

През последните месеци епизоотичната обстановка в Европа по отношение на птичия грип е доста усложнена, само в рамките на месец и половина в Австрия, Германия, Дания, Италия, Унгария, Франция, Швеция, Швейцария, Холандия, Хърватска и Румъния има констатирани случаи на инфлуенца по птиците. Вероятно се касае за същия щам, коментира д-р Петкова.

"Забранихме в цялата страна пазарите за птици. Извършват се засилени проверки", уточни тя.

Забранен е и ловът на пернат дивеч. Необходимо да се избягват контактите с диви прелетни птици, които са най-вероятният източник на инфекция и за домашните птици.