Началникът на Спешна помощ д-р Георги Гелев отговори на обвиненията на директорката на психиатрията в Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски", по-известна като Курило, че е била отказана линейка за психичноболен пациент със съмнения за хепатит А. Това не бил първият такъв случай, като предишния дори завършил фатално за пациента, който бил в кома. Според д-р Цветеслава Гълъбова транспортирането било отказано с мотива, че Спешна помощ не извършва превозване между две болници. Психиатрията пък няма собствена линейка, защото е в процес на бракуване.

Тази сутрин д-р Гелев обясни в ефира на Нова телевизия, че в случая, при който се е стигнало до смърт на психичноболен мъж ставало дума за човек, постъпил в столичната болница "Света Анна" след 17 дни, в които не се хранил. А пациентът със съмнения за хепатит А се оказало, че не е заразен.

"Нямаме изолатор, от МВР казаха, че не може да остане при нас", заяви обаче Гълъбова, която се включи по телефона и подчерта, че мъжът е бил много як физически, агресивен и буквално десетина полицаи са го довели. Самите те видели, че няма как да остане там, защото в болницата няма охрана.

"Тя е трябвало да го медикира", отвърна Гелев и подчерта, че в крайна сметка пациентът е нощувал във 2-о РУ.

"Представете се как са се чувствали родителите на този болен човек, който е откаран в ареста, вместо в здравно заведение", добави той

Шефът на Спешна помощ заяви още, че лечебни заведения редовно отказват да приемат пациенти, откарани при тях с линейки. Обикновено мотивът бил, че няма свободни места. Това принуждавало екипите на Спешна помощ да обикалят с часове по улиците на София в търсене на място за хоспитализиране на болния. Подобни случаи имало не само с психичноболни.

Тази нощ близо 5 часа линейка обикаляла из София с психичноболен в криза и след откази на 6-те психиатрии в София да го приемат, той е избягал от фоайето на Спешна помощ, където стоял часове наред и му били дадени медикаменти. В момента МВР го издирва. Избягалият е мъж на около 40 г., а сигналът в Спешна помощ е бил, че е искал да се самоубие.

От началото на годината сме реагирали на 192 сигнала за психичноболни и сме получили 290 отказа на настаняване, обясни лекарят.