Директорката на психиатрията в Курило обвини началника на Спешната помощ в София, че отказал линейка за психично болен пациент със съмнения за хепатит А. Това не бил първият такъв случай, като предишният дори завършил фатално, съобщи Нова телевизия.

Във вторник в лечебното заведение виждат, че един от пациентите им започва да пожълтява. Лекарите в клиниката се усъмняват, че има хепатит и търсят Бърза помощ. От там отказват да дойдат, защото не правят междуболничен транспорт. Обаждат се и на началника на Спешна помощ - д-р Георги Гелев.

Пациентът е 31-годишен психично болен мъж, когото преди два дни шест болници отказаха да приемат, докато буйства, с аргумент, че нямали места. В Курило също не го взели, но според директорката Цветеслава Гълъбова самите полицаи видели, че не е безопасно да го оставят там.

"Психиатричните болници нямат изобщо охрана, не е предвидено, защото те са регистрирани по закона за лечебните заведения...Ние нямаме изолатор, даже полицаите ни питаха какво ще направим, ако направи възбуда и ние съвсем спонтанно им казахме, че ще отворим вратата и да си ходи", обясни Гълъбова.

Според нея, дори без този конкретен спор, не за първи път Спешна помощ отказвала да им прати линейка. Болницата в Курило няма собствена линейка, защото е в процес на бракуване. Многократно искали от Здравното министерство нова, засега - без успех.

От ведомството на Кирил Ананиев обясниха, че в момента текат проверки - и за това, че Спешна помощ са отказали линейката на психиатрията, и за това, че буйстващ пациент часове наред не е бил приет никъде. От здравното министерство цитираха и Наредбата за оказване на медицинска помощ, според която Спешна помощ трябва да осигури линейка между болнични заведения, само ако пациентът се нуждае от реанимационен екип.

Спазени ли са правилата или пациенти стават заложници на конфликти вътре в здравната система - д-р Гелев е обещал да коментира утре.