Премиерът Бойко Борисов свика тази вечер съвещание на всички спецслужби, за да се търси връзка на стрелеца от Нова Зеландия с България. 

В заседанието участват представители на МВР, ДАНС и служба "Военна информация", вътрешният министър Младен Марисов, както и двамата вицепремиери - министрите на външните работи и на отбраната Екатерина Захариева, главният прокурор Сотир Цацаров. 

По-рано днес стана ясно, че 28-годишният австралиец Брентън Тарант, който застреля 49 души в две джамии в Крайстчърч, е носил пълнители за автомати с надписи на сръбски език, част от които засягат и България. Те са за битки в Руско-Турската, както и Балканската война, при които сме побеждавали турците. Изписани са били и имената на българските владетели Фружин и Константин II Асен. 

По неофициална информация Тарант е бил в България в края на миналата година, съобщи "24 часа". Лицето му е било засечено от камери по българските гранични пунктове. Тарант е пристигнал с полет от Австрия. Службите ще проверяват възможно ли е да е установил връзка с паравоенни формирования у нас.

След кратък престой в България той заминал за Румъния. Обикалял още и Сърбия, и Черна гора. Засега присъствието на Тарант е установено чрез камери и работа със службите на останалите държави. Чака се обаче паспортна информация от Нова Зеландия и пълен профил, по който да бъде довършено разследването.

Междувременно, запитан дали има някаква информация от службите дали този човек някога е бил в България, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов отговори пред bTV:

"Не, но дори и да има, компетентните органи трябва да отговорят. Ще се съберат доста данни и ще се направи правилния извод за свързани лица. Винаги при критични актове всяка служба, всяко правителство работи по темата и обменя информация. Може би и добро познаване на историята на региона, в който се намира България и на историческите факти, които са изложени като мотив да се осъществи този терористичен акт. Може би на малко по-късен етап ще може да се направи извода дали има лица, които са го подпомагали и дали лицето е имало възможност да пътува в продължение на години на територията на региона.

Очаквайте подробности от съвещанието.

Междувременно Министерство на външните работи препоръча на българските граждани, пребиваващи в Нова Зеландия, да не правят опити да навлизат в отцепените от полицията райони, стриктно да спазват препоръките на правоохранителните органи и останалите специализирани служби. По информация на българското посолство в Австралия, акредитирано и за Нова Зеландия, няма данни за пострадали български граждани при терористичния акт.

При съмнения за засегнати близки, информация може да бъде получена на горещата телефонна линия на новозеландската полиция +64-0800-115-019.

При нужда от съдействие, българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Нова Зеландия, могат да се обръщат към посолството на България в Австралия на следните телефони:

+612 62869700 и +614 38 005 187 (дежурен телефон в извънработно време).

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg.