Министерството на енергетиката започва проверка къде са 123 от климатиците, които бяха дарени на хората от карловските села, които пострадаха при наводнението през септември миналата година, предаде БНТ

В началото на годината бяха дарени 212 климатика. По предложение на Обществения съвет отоплителни уреди трябваше да получават всички нуждаещи се домакинства от първа, втора и трета категория - 6 във Войнягово, 16 в Слатина, 93 в Каравелово и 96 в Богдан. Монтирани са обаче само 89. 

Освен това, в Каравелово нямат ток заради неплатени сметки. Според хората и община Карлово министерството на енергетиката е обещало да поеме сметките на най-пострадалите домове за периода на отоплителния сезон.

Пред обществената телевизия Семко Георгиев от Каравелово разказа, че втори ден няма ток. През февруари е монтирал дарения от министерството на енергетиката климатик и е изпълнил условието до 10 март да представи в Общината гаранционна карта с нанесена дата на монтажа. 

"Вчера ходих и в EVN и казаха, че няма никакви уговорки нито с общината, нито с министерството. За двата месеца сметките за ток са 250 лева", каза Георгиев. 

Повечето хора в Каравелово вече са платили сметките си, за да не останат без ток. 

От министерството на енергетиката обясниха, че техният ангажимент не е за целите сметки, а само за потреблението на климатика и то от датата на монтиране до края на отоплителния сезон.

Заместник-министър Еленко Божков обясни, че много хора очакват да им бъде платена цялата сметка. 

"Не, ние ще помогнем само за енергията за периода на тяхното използване. Това ще стане обаче след проверка, защото на община Карлово са дарени 212 климатика. Крайно разочаровани сме от непълноценната, за да не я нарека лоша администрация или лош начин на администриране на тази помощ от страна на Община Карлово. Нещо повече - след като са раздадени 212 климатика, а са монтирани 89, възниква въпросът - какво става с останалите?", коментира Божков. 

От Общината посочиха, че още преди месец са писали писмо до министерството заради многото въпроси от хората кога и как ще бъдат поети разходите за ток. 

"Само знаем, че ще бъде поета частично или изцяло потребената енергия за зимния отоплителен сезон. Очакваме компанията, която произвежда зелена енергия, да извърши плащане към семействата, които изпълниха условието", заяви Емил Кабаиванов, кмет на Карлово. 

Единственият ангажимент на Общината е бил да изпрати в срок гаранционните карти за монтаж на климатиците, затова и кметът няма притеснения от проверката. 

"Всичко става с решение на Обществения съвет и Общинския съвет и никаква грешка не може да стане, ние ще ви предоставим списъците с подписалите саморъчно за климатиците", добави Кабаиванов. 

Проверката на министерството за дарените климатици трябва да приключи до две седмици.