Предложението за нова проверка бе направено от двама членове на съвета - Соня Найденова и Калин Калпакчиев, но го подкрепиха само трима от останалите. Деветима бяха против, а шестима се въздържаха, предаде БТА.

Сред гласувалите "против" бяха трима от споменатите в скандалните записи - представляващият ВСС Димитър Узунов, председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров и Милка Итова. На тази позиция застанаха още шефът на ВАС Георги Колев, Румен Боев, Светла Петкова.

Случиха се събития, които променят гледната точка на казуса с разговорите между Владимира Янева и Румяна Ченалова, мотивира се по време на дискусията Калпакчиев.

"В доклада на ЕК ясно е казано, че проверката трябва да гарантира, че разследването е безпристрастно и прозрачно. Затова трябва да отворим всички протоколи от изслушванията, за да може всеки да се запознае с това, което се е случило. За да се провери достоверността на казаното от Ченалова, е добре да бъде изслушана тя, както и всички лица, които тя споменава", добави той.

По думите му е важно да се изискат разпечатки от телефонната централа на съдебната палата и записи на видеокамери, за да се потвърди или отрече казаното, че Янева се е срещала с главния прокурор Сотир Цацаров.

Галя Георгиева обаче се обяви против предложението. Един от доводите й беше, че ако проверката бъде възобновена, ще се повлияе на разследването на прокуратурата. Тя смята, казусът е провокация, която влияе на работата.

Според Румен Боев пък само "превъртаме" и "ще бъдат омерзени колегите".

"Стига с тия SMS-и, податки от медии, които не са коректни. Няма за какво да се връзваме", добави той.

Юрияна Колева пък изрази мнение, че единственият нов факт е споменаването на името на градския прокурор. Тя предложи да се поиска справка от прокуратурата за досъдебното производство по случая, както и показания, които вече са взети. Колева също смята, че ВСС може да се запознае и с експертиза на записа, но всичко това можело да се направи без да се възобновява проверката по случая.

Същото предложи и Магдалена Лазарова. Тя заяви, че в противен случай би се "надул балон".

Очерта се необходимостта от събирането на нови доказателства, каза обаче на свой ред Галина Карагьозова.

"Става дума за това, че външните наблюдатели ни казват, че не сме прецизни", допълни още тя и подчерта, че подкрепя възобновяването на проверката.

Само осем души от ВСС обаче подкрепиха предложението да бъдат събрани нови данни по случая, но без да бъде възобновена проверката. Така и това предложение не беше прието. 

Скандал заради декларация на РЗС

Междувременно, с 15 гласа "за", ВСС прие декларация, в която осъжда позицията на РЗС от миналата седмица по повод осъждането на лидера на партията Яне Янев от Румен Овчаров, предаде "Правен свят".

След като съветникът на премиера Бойко Борисов беше осъден за втори път за клевета, партията обвини конкретни магистрати, че са част от "енергийната мафия".

Писмото на РЗС бе определено от някои членове на съвета като клеветническо, съдържащо недопустими обиди, квалификации, внушения и откровени манипулативни твърдения срещу съдии.

Димитър Узунов, който бе номиниран за член на ВСС от РЗС, обаче гласува против. Той дори поиска да се провери дали изнесеното във въпросното съобщение на РЗС е вярно, защото можело Янев да се окаже прав.

"Не трябва ли да бъдат проверени нещата. Току виж се окаже прав за енергийната мафия. Някъде прочетох, че нямало подпис на съдийката върху мотивите от решението", каза той.

Изявлението му видимо ядоса Калин Калпакчиев, който заяви: 

"Яне Янев пусна жалба срещу колежката, че не била подписала мотивите. Прокуратурата образува проверка и служители от ДАНС са ходили в кабинета ѝ, за да ѝ упражнят натиск", разказа той.

В отговор Узунов попита какъв е резултатът от проверката, на което Калпакчиев му отвърна: "Питайте Яне Янев".