Четирима служители от Свиленград вече са уволнени заради използване на фалшив документ. На проверка подлежат общо 250 зрелостни свидетелства на митничари.

„Първите документи, които получихме, има в един ден 16 служители, които са се дипломирали. В същия този ден 10 от тях са били дневна смяна, а останалите са били нощна смяна. Има случаи, в които служителите са вземали по 6 изпита на ден. Ясно е, че тези дипломи са фалшиви”, констатира шефът на митниците Ваньо Танов пред bTV.

Проверката на дипломи е поредният тест за митничарите. През май 2012 г. цяла митническа смяна бе уличена във вземане на рушвети, а Митница „Свиленград” бе пред закриване заради пълния провал на теста за лоялност. На митничарите бе даден срок да се поправят, а през това време близо 1/3 от персона бе уволнен.

По тази причина се налага да бъдат командировани служители от страната. Вече трети месец около 15-16 души се командироват месечно.
„Аз съм оптимист, чрез технически средства може да бъде спряна до висока степен корупцията”, заяви Танов.

Повечето митничари са завършили университети в малки градове от вътрешността на страната, предаде БНТ. Нередовните дипломи се оказали не просто фалшифицирани документи. Проверката на Министрество на образованието установява, че митничарите първо се записвали в един университет. След година и половина се прехвърляли в друг, където представяли фалшифицирана академична справка. В нея вече се оказвало, че макар да са учили едва 3 семестъра, са взели изпити за 4-годишен курс на обучение. В новия университет те изкарвали по документи още един семестър и така се дипломирали с икономическа специалност.