Крепостна система на 7000 години проучват археолозите на малко островче в язовир Тича, съобщи БНТ.

1000 години след като първите земеделци заселват земите ни, вече са се радвали на големи блага, но заедно с това са имали и врагове, водили са се кървави битки, строили са се мощни крепостни стени. Дошли са тук преди 7000 години и са намерили своя дом и защита между водите на Камчия и неин приток. И са превърнали дома си в крепост.

Никой не е строил нищо подобно преди това. Как една шепа хора без никакъв опит са построили тази стена, какво са пазили толкова ревностно, а какво други с цената на живота си са искали да притежават, това вече археолозите 10 години се опитват да разберат

Изглежда опасността е бил техен неизменен спътник и не са имали никакъв покой от самото начало. Сега археолозите са силно впечатлени и от първия им опит да си построят защитна стена.

"Ето този глинен вал с палисада отгоре. Какво значи това - вал - натрупват глина, трамбоват я, изкопават си една траншеята, ето това е тя, където може да забиват по-лесно коловете за палисадата", заяви доц. д-р Стефан Чохаджиев - ръководител на археологическите разкопки.

Зад закрилата на вала е самото селище, което едва ли е събирало повече от 100 човека. Разкрили са изцяло две къщи от по-ранните периоди.

Дюшемето е на 7000 години. Това вече рядкост. Дървото е нетрайно и първо изтлява. Но не и тук.

Върху тези греди те са застилали един пласт глина и там върху профила, допълва Чохаджиев.

Макар от глина и дърво, те са боготворели домовете си. Археолозите откриват множество умалени копия на къщичките им. И освен представа за вида им, научават и по нещо за техните вярвания.

"Тия модели показват известни - ние така го наричаме - култа към домашното огнище, към жилището. С цел опазването. Благополучието", казва още археологът.

И другите находки разказват за сравнително богат и благоденстващ живот. Освен за земеделие и скотовъдство, роговите въдици, върхове на харпуни и копия, стотици рога от елени разказват за усилен лов богат дивеч.

"Вероятно сме попаднали на работилница за костени изделия", уточнява Чохаджиев.

Това не е единственото селище от халколита по поречието на Камчия, което се е радвало на природните блага. Но е от малкото с толкова мощна крепостна система. След като глиненият вал е опожарен, жителите на селцето веднага започват да строят огромна каменна стена, от височината ѝ още стоят 5 метра и добре изграден бастион. Справили са се превъзходно, без да имат какъвто и да било опит, без дори достатъчно работна сила.