Няколко десетки берачи от старозагорските села протестираха срещу ниските изкупни цени на черешите. Те се събраха край Автомагистрала " Тракия" до Стара Загора заедно с децата си и изсипаха няколко щайги на пътя.

Протестиращите заявиха, че ако не се увеличат изкупните цени на черешите отново ще заминат за чужбина, за да участват в прибирането на реколтата там. По думите им килограм сега се изкупува по около 80 -85 ст.

Няма свръхпроизводство, има увеличаване на площите с череши с 12 000 декара през тази година, коментира пред журналисти зам.-министърът на земеделието, храните и горите Цветан Димитров. Той присъства на протеста и разговаря с берачите. По думите му за всеки декар производителите получават по 272 лв. субсидия, държавата ги подпомага с близо 44 на сто.

"20 на сто от собствениците на черешови градини нямат договор с никого", посочи още Цветан Димитров. Той е категоричен, че ако има проблем, той ще бъде решен и припомни, че и през миналата година са изплащани компенсации от държавата на производители на череши.

Изкупните цени са казус, за който земеделското министерство търси решение и от Селскостопанска академия, изтъкна още зам.-министърът.