Десетки мотористи, изпълнители и почитатели на рок певицата Милена Славова се събраха на протест в нейна подкрепа и блокираха столичния бул. "Александър Стамболийски", предава БНР.

Срещу Славова е заведено дело за дискриминация срещу гей общността. Поводът е публикация на рок-певицата срещу "София прайд" в социалната мрежа Фейсбук отпреди две години.

Снимка: БТА

Близо 10 000 души са подкрепили в петиция рок-певицата Милена Славова. В 8:30 часа пред сградата на Съдебната палата в София се събраха нейни поддръжници.

Снимка: БТА

"На първа инстанция делото бе спечелено от Милена Славова, на втора обаче Административен съд София-град реши, че тя няма право да изказва публично мнение, защото по този начин дискриминира определена група от хора", обясни адвокатът ѝ Мария Янева.

Тя допълни, че срещу певицата имало и заплахи за живота ѝ.

Снимка: BulFoto

Да съхраним семейството и децата ни, призова на свой ред Милена Славова.

Вижте всички снимки ТУК>>>

"Важно е да имаме морал, мир и спокойствие за децата и да няма заплахи за убийство...Нека да си изказваме свободно мнението, защото така става като в комунизма - потискат ни...нали сме демокрация", коментира певицата.

Снимка: BulFoto

Днес във Върховния административен съд ще се проведе съдебно заседание по делото за дискриминация във връзка с поста на певицата от 2021 г.

Снимка: BulFoto

Върховният административен съд ще се произнесе в срок от един месец по жалба за дискриминация.

Славова обжалва решение на Административен съд - София град, с което се отменя решение на Комисията за защита от дискриминация, според което не е установена дискриминация.

Според прокуратурата жалбата е основателна и първоинстанционният съд е допуснал процесуални нарушения, а решението му е необосновано, като следва да се отмени. Също така държавното обвинение отбелязва, че Славова е упражнила конституционното си право на свободно изразяване.

Милена е подбудена от неприлично поведение, а не от конкретни хора с различно сексуално убеждение. Славова е срещу парада, а не срещу общността, каза адвокатът ѝ Мария Янева. Тя добави, че по отношение на заплахите към клиентката ѝ има образувано досъдебно производство.

Според адвокат Деница Любенова, която представлява ЛГБТИ общността, Славова е осъществила дискриминация по смисъла на закона, предава БТА.

Пред медиите тя добави, че Славова е създала омраза и възможност за дискриминация към една група, която вече е таргетирана от обществените нагласи. Според нея не става дума за свобода на словото, като добави, че има подробна практика на Европейския съд по правата на човека в тази насока.