Протестиращи се опитаха да нахлуят в сградата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, а полицията използва лютив спрей срещу тях.

Вижте снимки

Протестът е иницииран от инициативния комитет "Спаси Перник" с искане за оставката на министър Петя Аврамова заради водната криза. Преди 12 часа около 300 души тръгнаха на протестно шествие от сградата на Министерския съвет към МРРБ.

Половин час по-късно протестиращите са пред сградата на регионалното ведомство, където започнаха да скандират "Оставка". Малко след това тълпата опита да нахлуе в сградата, като няколко човека започнаха да хвърлят бутилки по стъклените врати. Протестиращите носеха български знамена и голям плакат с надпис "Оставка. Време ни е за възраждане".

Снимка: Bulphoto

Близо 30 души са получили помощ от екипи на Центъра за спешна медицинска помощ заради напръскване в очите по време на протест пред МРРБ, съобщиха от столичната Спешна помощ. Сигналът е бил подаден към 13.05 ч. На място са били изпратени 6 линейки. Двама или трима от пострадалите ще бъдат транспортирани в болница "Царица Йоанна - ИСУЛ".

От МВР съобщиха официално, че участници в протеста а опитали да пробият полицейския кордон и да влязат в сградата. При действията им е счупена входната врата на министерството. Двама служители на реда са пострадали - от хвърлен предмет и удар с дръжката на знаме. Оказана им е медицинска помощ.

Въпреки предупрежденията, протестиращите не са изпълнили полицейските разпореждания. Това е наложило използването на помощно средство лютив спрей.

Полицейското присъствие в района остава засилено с цел опазване на обществения ред. Установява се самоличността на провокиралите напрежението пред сградата.

Снимка: Bulphoto

По-късно част от протестиращите се върнаха пред Министерски съвет. 

Пред БНР лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че създаването на ВиК холдинг не би решило проблема с водната криза в Перник:

"В момента, в който бъдат окрупнени водните дружества в страната, най-вероятно ще бъде предложено да се приватизират, което означава, че тези в момента управляващите престъпници искат да продадат и водите ни".

Исканията на хората звучаха така: 

"С очаквания най-после да се вразумят и да си подадат оставката. Гафовете следват един след друг, не съм от Перник, аз съм от Видин".

Снимка: Bulphoto