Защитници на правата на животните протестираха в Триъгълника на властта в София за незабавното затваряне на фермите за норки заради Covid-19.

Участниците в протеста внесоха в Министерския съвет писмо, подписано от над 75 организации, с исканията си. Освен за затваряне на фермите, те настояват и за гаранции от страна на държавата, че няма да се допусне възникване на огнища и нови мутации на вируса във фермите за норки.

"Искаме да бъде направена много сериозен анализ на този риск от всички държавни инструкции. Настояваме да бъде прекратена дейността, а не тя да продължи да бъде риск за човешкото здраве", заявиха протестиращите.

Екозащитниците искат забрана за отваряне на нови обекти в страната, както и да бъде гарантирано, че заразата от COVID няма да се разпространи от фермите за норки.

Снимка: Булфото

Вижте още снимки >>

Миналата есен в Народното събрание след събиране на огромен брой подписи от сдружение КАЖИ (Кампании и активизъм за животните в индустрията) бяха входирани промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност с цел забраняването на развъждането и умъртвяването на животни единствено с цел тяхната кожа. Въпреки широката подкрепа и множеството становища законът мина на първо четене само в една от трите комисии - по земеделие, като впоследствие е беше сформирана работна група, но промените останаха дотам. Протестиращите се опасяват, че в рамките на този парламент промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност, предвижващи забрана на фермите за норки в страната, няма да бъдат приети.

 

А темата отново много актуална, след като милиони норки в Европа с лидер Дания бяха умъртвени заради разпространението на вируса COVID-19 във фермите и предполагаемата мутация на вируса в хищника, което би могло да постави под риск ваксината. Общият брой на умъртвените норки в Европа вече е около 20 млн. в над 1200 ферми за кожи.

Снимка: Булфото

България присъства на картата на кожите от норки основно с фермата в старозагорското село Маджерито, където се отглеждат по около 130 хил. норки на година.