Новите цени на тока и парното от 1 юли, които предвиждат увеличение на електроенергията с малко над 3,5%, а за топлоснабдяването - с малко над 4.5%, бяха публично обсъдени днес в Комисията за енергийно и водно регулиране.

По същото време пред сградата на регулатора имаше протест.

Вижте снимки >>

До момента гражданските организации и отделни протестиращи настояват да се променят общите условия за получаване на топлинна енергия, да се премине към индивидуални договори с топлофикационните дружества, да отпаднат топлинните счетоводители. Всички ТЕЦ-ове да бъдат подложени на засилени проверки от страна на КЕВР дали не надписват фактурите, предаде БНТ.

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че така определената цена на парното не е логична след като предстои поевтиняване на синьото гориво през второто полугодие на годината, така както вече е заявено от "Булгаргаз".

"Това увеличение на цената на електроенергията е абсолютно необосновано. То е нечестно. На фона на намаляващите цени на суровините то е наистина необяснимо. Предстои намаляване цената на природния газ. Такова е искането на "Булгаргаз" - вярно, с 10 ст - под 1%, но така или иначе цената на природния газ ще бъде намалена, а цената на топлото ще бъде повишена", каза омбудсманът.

От Федерация "Активни потребители" заявиха, че ако КЕВР не преосмислят цените за топлофикационните услуги, ще поискат оставката на целия регулатор.

"При милион и половина под ръба на бедност и, кажи-речи, още толкова на ръба - да се тръгва към нов ценови шок е гавра с българските потребители. Така че наше то предложение е да не се повишава цената на парното - в никакъв случай", каза изпълнителният секретар на Федерацията на потребителите Емил Георгиев.

Част от протестиращите пред регулатора бяха поканени да се качат и да участват в общественото обсъждане. Те призоваха членовете на КЕВР да не повишават нито цената на тока, нито цената на парното поне в рамките на половин година.  През това време да се проверят всички енергийни и топлофикационни дружества дали те не допускат злоупотреби при фактурирането на услугите.