От синдикат "Защита" отново настояват за повишаване на заплащането на работещите в спешната помощ. Протестиращите се събраха на пл. "Александър Батенберг", като към към тях се присъединиха работещите в центровете за спешна помощ от София, Русе, Перник, Петрич, Тервел, Монтана, Сандански, Добрич и др.

Снимка: БТА

Настояваме за увеличение на заплатите на работещите в центровете, за промяна на условията на труд, за промяна на категорията на труд, както и решаване на въпроса с кадровия дефицит, каза пред журналисти Валери Кузманов от столичния център за спешна помощ и член на синдикат "Защита".

Снимка: БТА

Според анализ на синдикалистите, ще са необходими около 60 млн. лв, за да се удовлетворят исканията на работещите в спешните центрове. Те настояват за среща с министъра на финансите Асен Василев.

Протестиращите стигнаха до северния вход на парламент, преди това минаха по бул. "Цар Освободител" и за кратко блокираха движението в едната лента на булеварда. Има засилено полицейско присъствие.  Движението около Народното събрание е затруднено. 

Снимка: БТА

Между първо и второ четене на бюджета за 2023 г. ще се опитаме да удовлетворим част от вашите искания, каза пред протестиращите председателят на ПГ на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов. По думите му има възможност, ако не 60 млн. лв., то поне някаква част от тях да бъде отделена за повишаване на възнагражденията на работещите в спешната помощ. Има заигравки с ДДС, има и помощи за бизнеса по време на ковид пандемията, а пандемията свърши, каза Йорданов в отговор на въпрос на БТА откъде могат да се пренасочат тези пари.

Снимка: БТА

Сред протестиращите излязоха и представители на "Възраждане", БСП, ДПС и ПП. Единствено нямаше представители на ГЕРБ. 

Снимка: БТА

Със същите искания от синдикат "Защита" протестираха и пред Министерството на здравеопазването преди няколко дни. Тогава ръководството се срещна с министър Христо Хинков. На срещата той посочи, че промяна в заплащането не може да се осъществи с бюджет за 2023 г. За промяна на категорията труд министър Хинков обясни, че има положителна нагласа и на Министерството на здравеопазването, и на Министерството на труда и социалната политика, и предстои да се създаде работна група, която да определи начина, по който ще се промени категорията им.

Депутати от всички парламентарни групи, с изключение на "ГЕРБ-СДС", разговаряха пред сградата на парламента с протестиращите от синдикат "Защита".

Искрен Митев от "Продължаваме Промяната" покани протестиращите на среща за утре и посочи, че на нея ще бъдат поканени представители на всички парламентарни групи. В отговор на въпрос дали е възможно да се отделят от други пера 60 млн. лв. Митев каза, че това трябва да се реши от всички заинтересовани народни представители. В отговор на въпрос на БТА дали е възможно да се намали администрацията Митев каза, че е сигурен, че има места, на които администрацията може да се намали, но е чувал, че има и места, на които трябва да се увеличи. Не съм сигурен, че е правилно твърдението, че цялата администрация в България може да се намали, допълни той.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов каза пред протестиращите, че ако се намали обема на администрацията с 10 %, ще се освободят средства.

Джевдет Чакъров от ДПС каза пред протестиращите, че при разглеждането на бюджета на НЗОК за 2023 г. позицията на Движението е била, че диспропорцията между извънболничната и болничната помощ трябва да бъде променена. Призоваваме за много сериозна дискусия за започване на реформа, каза още той и апелира за надпартиен консенсус. Спешната помощ е важен елемент от националната сигурност, но сме притеснени за кадровия потенциал в здравеопазването, допълни Чакъров. По думите му трябва да се извърши стратегически анализ за кадровия потенциал в системата. Всичко, което искате, според нас би могло да се реализира, но трябва да се обсъди и с другите политически сили, допълни Чакъров.

Георги Свиленски от "БСП за България", придружен от негови съпартийци, каза пред протестиращите, че са солидарни с исканията им и не веднъж са внасяли в Народното събрание предложения за повишаване на доходите, което отново ще направят сега между първо и второ четене на бюджета за 2023 г. Мога да гарантирам вашият глас да бъде чут в пленарната зала, да бъде изкрещяно от парламентарната трибуна и дано тези, които са били преди нас от управляващите са ви чули, защото видяхте как днес с едно смазващо единодушие се избират председатели и заместник-председатели, но нямат смелост някой да излезе пред вас и да поеме ангажименти, които трябва да бъда решавани своевременно, обърна се Свиленски към участниците в протеста. Според него работа на финансовия министър е да посочи откъде може да се вземат 60 млн. лв. за работещите в спешните центрове. По думите му 3 % дефицит в бюджета обрича държавата на мизерия. Ние сме казали 4.5 %, което няма да наруши евродирективи и евростандарти, а трябва политическа воля, за да се решават проблемите, допълни депутатът. Тези, които вътре в залата имат 160 гласа, да решават проблемите, а не да се самоназначават в различни регулатори и постове. Да спрат да взимат заплати от тези регулатори и ще се намерят тези 60 млн. лв., допълни той.

Протестиращите бяха поканени на разговор от ПП.