Жителите на над 30 града в страната излизат на Национален протест срещу цените на горивата. Недоволството е организирано в социалните мрежи и е под мотото „Не на високите цени на горивата и социалното убиване на България“.

Гражданите ще изразят своето недоволство и срещу увеличените данъци на старите автомобили и подготвеното поскъпване на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" с протестни автошествия, гласи информация на Националния координационен съвет на протестиращите.

Очаква се да бъдат затворени участъци от автомагистралите "Тракия" и "Хемус", главни пътища и гранични пунктове.

В София протестът ще се проведе в 14 часа на пл. „Александър Батенберг“, откъдето в 15 часа ще тръгне пешеходно шествие. То ще премине по бул. „Ал. Дондуков“ - паметника на Васил Левски - ул. „Оборище“ - ул. „Г. С. Раковски“. Организаторите предупреждават, че по маршрута на шествието за кратко ще бъде спирано движението.

По часовника на столицата ще се движат протестите във Враца, Сопот и Кюстендил. Най-рано, в 9.30 чaса, ще започне протестът в Гоце Делчев. От 10 часа е предвидено да се проведат протестите в Силистра, Лом и Плевен.

Най-масов е протестът в 11 часа. Това е началният час за недоволството в Бургас, Бяла Слатина, Варна, Дупница, Монтана, Разград, Стара Загора, Сливен, Търговище, Шумен, Ямбол и Пловдив. Към протестиращите в Пловдив ще се присъединят и участници от Пазарджик, които ще се съберат в 9 часа на паркинга на парк "Стадиона". В рамките на един час те ще протестират на място не само срещу високите цени на горивата, но и срещу ниските доходи на българите.

В 10 часа автоколоната ще потегли към Пловдив, където участниците ще се включат към организираното от 11 часа автошествие там под наслов "Съединението прави силата". По данни на полицията автоколоната ще се придвижи по стария път Пазарджик-Пловдив, така че се очаква затрудняване на движението в този участък в интервала между 10 и 11 часа.

В Пловдив автомобилното шествие ще бъде и в подкрепа на майките на деца с увреждания. То ще премине по булевардите "България", "Васил Априлов", "Шести септември", "Източен" и "Христо Ботев".

Протестът на старозагорци не е само срещу високите цени на горивата, заяви Деляна Иванова, една от организаторите.

"Всеки ден по новините бълват от глупави по-глупави закони, които искат да приемат. То не бяха цените на тока, водата, застраховки, данъци, на всичко. Нещата вече ескалират, народът вижда това нещо и всеки път ще се събират все повече хора. Ще се борим до последно", категорична бе тя.

Половин час по-късно в Благоевград, Велинград ще изразят недоволството си срещу цените на горивата. В 12 часа са предвидени протестите в Габрово и Разлог, в 13 часа - в Петрич. Жителите на Пирдоп, Златица, Карлиево, Църквище, Мирково, Чавдар, Антон, Душанище ще протестират от 16 часа на автогарата в Пирдоп.

От 17 часа „не“ на високите цени на горивата ще кажат жителите на Хасково.

Най-късно през деня недоволството си ще изразят жителите на Велико Търново. Техният протест е с начален час 18 часа.