Протести срещу високите цени на горивата се проведоха днес в Добрич - за втори пореден ден, Стара Загора - за втори пореден уикенд, негодувание имаше и в Монтана, съобщи БНР. 

В Добрич десетки автомобили и мотори се включиха по обед в шествие по улиците на града в знак на недоволството на гражданите и от лошото качество на горивата.

С развети знамена, форсиране на двигатели и надписи "Не на високите цени на горивата" стотици граждани на Добрич се включиха в протестното автошествие. По този начин те изразиха своето недоволство от непрекъснатото покачване на цената на горивата в България "без затова да има реална причина" според тях.

"Най-големите вериги правят каквото си искат", "Горивата да отговарят на цените, които трябва да са, а не да е пълно с вода и отпадък", "Качество и количество. Щом една услуга се предлага на пазара, трябва да отговаря на стандарта", "Цените са много високи. Мисля, че е редно да са по ниски цените", бяха сред коментарите на демонстрантите.

Протестиращите споделиха още, че е нормално във всеки град цената на един и същи вид гориво да е различна. Според тях през последните дни цените са спаднали навсякъде, което им дава надежда, че протестите им не остават нечути.

Старозагорци също излязоха на протест срещу високите цени на горивата, като близо 200 души преминаха в автомобилно шествие през целия град.

Протестът е заради драстичния скок в цените на горивата и е организиран в социалните мрежи.

Демонстрантите прекосиха следобед с автомобилите си Стара Загора и с клаксони и развети знамена сигнализираха за недоволството си от монопола на пазара на горива.

"Целта ни е просто да събудим гражданската съвест, всеки един в Стара Загора не спи", "И наистина да ни чуят, просто недоволството на гражданите за това какво се случва, било то с горивата, цените в България, повишената "Гражданска отговорност", данъците", бяха коментарите на част от демонстрантите.

Според протестиращите продължаващото безконтролно поскъпване само усилва влиянието на сивия сектор в нашата икономика.

"Няма нищо нормално в тази държава, особено пък цената на горивата. В момента горивата са главен виновник за повишаване на други цени", каза участник в протеста.

Шествието премина мирно и без произшествия, а организаторите се заканват да продължат протестите, докато не видят някакви резултати.

Над 100 шофьори протестираха в Монтана с автомобилите си в късния следобед днес срещу високите цени на горивата в града и региона. Те блокираха за по 20 минути продажбата на горива в четири бензиностанции на някои от големите вериги, съобщи БТА.

Протестиращите преминаха в автошествие покрай бензиностанциите като спираха и ги блокираха. Те заявиха, че е абсурдно в най-бедния региона в целия Европейски съюз цените на горивата да са най-високи, а животът - най-скъп.

Полицията ескортираше протестиращите без да се намесва.