Детският хор на Българското национално радио (БНР) отново излезе на протест - този път децата пеят пред Министерския съвет. Те настояват за връщане на диригента им Венеция Караманова на работа. Протестите им започнаха в началото на седмицата и първият беше пред БНР.

Според директора на радиото Александър Велев протестът трябва да е срещу това, че Караманова е отказала да подпише предложения ѝ договор.

Снимки: Иван Григоров

Медиите не са под влиянието на правителството, но децата от детския радиохор висят под нашия прозорец. Надявам се и шефът на радиото, и на СЕМ да си свършат работата. Не може да оставят децата да стоят пред Министерския съвет, трябва да си поемат отговорността, заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на правителственото заседание.

Борисов попита министъра на културата Боил Банов дали вече се работи по проблема.

"Мисля, че ще бъдат решени нещата добре за всички", коментира министърът на културата.  Банов заедно с председателя на СЕМ София Владимирова разговаря с Детския хор.

Министърът на културата обясни, че  радиото е самостоятелен орган и директорът, както и диригентът на хора им, се избира от конкурс. "Ако аз или премиерът изразим отношение кой да работи във вашата структура, това би било неуместно.

"Не мога да отговоря кои хора, на какъв договор, как, с какви пари да бъдат назначени. Важно ми е да го разберете, защото вие сте млади хора, аз имам усещане за почтеност", обясни им министърът.

Децата имат среща с директора на БНР утре, на която ще бъдат обсъдени вариантите за оставане на сегашната им диригентка. Ако на срещата не бъде постигнато решение, хорът беше поканен от София Владимирова в СЕМ в петък.

 

Снимки: Иван Григоров

Снимки: Иван Григоров

Снимки: Иван Григоров