С табели на лекарските кабинети съюзът ще призовава за подкрепа пациентите. Ако в срок до една седмица не бъде взето решение по искането, лекарите ще обсъдят ефективни стачни действия.

"Подкрепете нашите действия срещу НЗОК за отпускане на вашите пари за вашето здраве", ще е призивът към пациентите от вратите на кабинетите. Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов обясни, че наложените от здравната каса ограничения не са обосновани с нищо, освен с икономия на средства.

Личните лекари са ограничени в броя на направленията и талоните за изследвания и ги заплашват глоби при превишаването им. Болниците пък са ограничени в броя случаи, които да лекуват.

Не може да се играе със здравето на хората или техният достъп до лекарите. Рисковете са за пациентите. Лекарите не вярват, че нещата са непоправими и че рестрикциите не могат да бъдат премахнати, но не виждат възможности в управлението на касата. Не вярваме, че доктор Цеков има желание и капацитет да намерим общ език. Затова всъщност искаме и неговата оставка, категоричен бе д-р Райчинов.

Срокът, който от БЛС дават за отговор на исканията им, е една седмица, а след това лекарите ще заговорят за протест.