За днес е организирано провеждането на мирно шествие под надслов "Справедливост за Макс" с начален час 17.00 часа пред сградата на МВР. Шествието ще премине през централните улици на София, като ще приключи пред сградата на Софийска градска прокуратура. Участниците в шествието ще настояват за справедливо наказание за извършителя на деянието, информира собственикът на прегазеното куче Макс, Данчо Колев. 

Инцидентът е станал на 30 април в 12:07. Макс е бил прегазен от полицай на мотор на пешеходната пътека на Ботев и Сливница докато двамата със собственика му пресичали на зелен пешеходен сигнал на светофара. Прегазилия го полицай дори не спрял след като премазал Макс. Аз и пешеходците около мен (сред които и жена с дете в количка) се отървахме на косъм от това да не сме в същото положение като Макс, заявява Данчо Колев.

Към момента официалното становище на компетентните органи е че извършителя е неизвестен, въпреки многобройните камери на кръстовището, въпреки джипиесите на служебните превозни средства управлявани от служителите на МВР, твърди Колев. 

Данчо Колев създаде в мрежата страница "Справедливост за Макс" писа и в собствената си страница освен жалейки за любимеца си изразявайки и възмущението си от аругантността на служителите на реда. По думите му, пресичайки с кучето на зелен пешеходен светофар на кръстовището на булевардите "Христо Ботев" и "Сливница" в София, животинката е премазана от преминал полицейски мотор. Според Колев машината е прелетяла, като гумите ѝ са минали буквално през гръбнака на дребното животинче от породата чихуахуа. В същото време по пешеходната пътека пресичала и майка с дете.

След инцидента Колев подал сигнал на тел. 112 и на място веднага бил изпратен патрулен автомобил, а малко след това дошли и двама полицаи с мотори. Потърпевшият написал сведение, в което описал случката.

Полицаите попитали дали Колев може да разпознае извършителите, на което той отговорил, че няма как да го направи, тъй като мотористите били с каски, а нямало как да запише регистрационните номера на моторите.

За всеки случай униформените предупредили мъжа, че ако им дава грешна информация, може да бъде подведен под отговорност за набеждаване на колеги.

След около час обяснения и писания патрула на КАТ каза, че ще отидат да прегледат камерите и след това ще се върнат да съставят протокол. Прибрах се вкъщи и чаках да ме повикат отново на мястото на инцидента, за да ми връчат протокола и да ме информират кой уби малкото ни момченце. Към 17:20 часа ми се обадиха да сляза на кръстовището, тъй като патрулът всеки момент ще се върне след разходката им да гледат камерите. Слязох долу до патрулния автомобил на КАТ. Казаха ми, че са прегледали камерите и че на тях се виждат двама мотористи в жълти жилетки, но ги виждали само отпред и не можело да установят номерата на моторите нито дали са полицаи.

Докато ми обясняваха това изведнъж около нас почнаха да паркират полицейски мотори (общо 6 наброй) и още една полицейска патрулна кола. Настана някаква суматоха. В тази суматоха пристигналите служители на реда започнаха да ме заговарят и задават въпроси един след друг. Ще се опитам накратко да преразкажа какво точно ми беше казано и какво бях питан. Първия доста настъпателно започна да ме разпитва: И какво сега, ще съдиш ли колегата?... Друг ме пита защо кучето е било без намордник и ми заобяснява че ще ми съставят акт за това че е без намордник и без повод... Трети ми заобяснява, че колегата много съжалявал и че бил помислиш че някаква котка била изхвърчала... Този или друг почна да ме пита дали не може да приключим казуса и да ми купят едно куче... Друг ме пита какво е кучето и на колко години, написа в профила си във Фейсбук собственикът на кучето.

Няколко дни по-късно, той бил извикан на среща с началника на КАТ София Тенчо Тенев. От него разбрал, че извършителят е установен.

До момента от СДВР съобщават единствено, че по случая е образувана проверка със заповед на директора на СДВР.