Клиниката към Националната кардиологична болница е пред фалит заради липса на пари и персонал.

Според протестираща наистина клиниката е на ръба и може да спре работа, а в такъв случай няма кой да се грижи за децата със сърдечни проблеми.

"В тази клиника работят едни прекрасни специалисти, но ние ги губим. Не смятам, че директорът е виновен за лошото положение. По-скоро има грешно изчисляване на пътеките", каза протестиращ родител пред Bulgaria ON AIR.

Жената уточни, че е истински ад да излезеш в чужбина, за да търсиш специалист за малкото ти дете, защото никой не ти обръща внимание, а освен това сумите са непосилни за повечето хора.

От Министерството на здравеопазването са категорични, че проблеми с финансирането няма и клиниката няма да бъде затворена. Проблемите били в разпределението на ресурсите в лечебното заведение.

Вчера заместник-здравният министър Жени Начева коментира, че клиниката е уникална за страната и Министерство на здравеопазването няма да допусне затварянето ѝ.

По думите ѝ проблемите могат да бъдат решени с преструктуриране на персонала и ресурсите за издръжка в болницата.

Националната кардиологична болница е единствената в страната, която осигурява комплексна грижа за деца с вродени сърдечни малформации. Годишно там се настаняват 900 деца, оперират се 250, а над 10 000 малки пациенти са под наблюдение. Миналата седмица от клиниката предупредиха, че могат да затворят заради липса на средства и достатъчно персонал.