Исканията на надзирателите са за увеличаване на заплатите и на социалните плащания, които да се изравнят с получаваните от останалите служители в сектор "Сигурност".

Те настояват още за увеличаване на ниския порцион и заплащането на извънредния труд, както и за достатъчно финансиране на местата за лишаване от свобода и допълнителна охрана и контрол, средства за което не са залегнали в проекта за бюджет за догодина.

"Събрали сме се да пием по една студена вода и да покажем, че така не може да продължава. Настояваме и за отношение към нас като към държавни служители, а не като към ратаи", заяви Георги Стоянов, старши надзирател в затвора в Бобов дол и член на УС на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ).

Иван Тошев - председател на дружеството на синдиката във врачанския затвор уточни, че средната заплата в затвора е под 600 лева. За специфични условия на труд надзирателите получават 28 лева, докато колегите им от полицията, пожарната и съдебната охрана - около 100 лева.

Въпреки че надзирателите в затворите работят също по Закона за МВР, те получават наполовина от дължимите средства за храна в сравнение с останалите служители от сектора, допълни той.

Исканията им са още за увеличаване на парите за работно облекло, за което сега им се полагат 400 лева годишно. С тези пари, поради непрекъснатото увеличаващите се цени, моат да си купят само една зимна униформа и зимни обувки, твърдят още от синдикатите.

Според протестиращите заради натрупваните с години проблеми и тежестта на работата няма желаещи да работят като надзиратели, въпреки високата безработица в региона.

Във Врачанския затвор работят около 90 надзиратели, които пазят 520 лишени от свобода, като на един служител "се падат" по 120 затворници в смяна, каза още Иван Тошев.

Стотици са спечелените в страната дела пред съда за незаплащане на извънредния труд, а в Бобов дол - около 70, уточни Георги Стоянов. Въпреки решенията на съда министерството не е предприело никакви действия за промяна на нормативната уредба.

Символичен протест утре ще имат и надзирателите в затворите, затворническите общежития и арестите във Варна, Пловдив, Плевен и Бургас.