Занимаващите се с танци, творчество и музика избраха 24 май, за да проведат мирния си протест пред Министерски съвет под наслов "Да отворим залите". Въпреки разхлабването на противоепидемичните мерки заетите в тази сфера още не работят и залите им остават затворени.

Освен за възобновяване на дейността им, те настояват и за финансова помощ от държавата, както за изминалия период на забраната, така и за бъдещи периоди, в които секторът може да пострада отново.

Основните искания са да се разреши работата в зали и помещения на закрито, в които се провеждат занятия от танцовото, творческото и музикалното изкуство от юридически и физически лица. Според протестиращите сега е налице парадоксът на закрито да може да се практикува спорт, но не и култура, отбелязва агенция "Булфото".

Сред другите искания е спасителен пакет от финансови мерки за периода на извънредното положение и извънредната епидемична обстановка. Предлага се например безвъзмездна помощ заради забраната за работа от 13 март до датата в заповедта, отменяща ограниченията с покриване на 100% от разходите за месечните наеми, заплати и осигуровки на база на доказани разходи с документи.