Поклонението пред акад. Светлин Русев ще се състои в сряда, 30 май, от 12 часа, в Националната галерия "Квадрат 500", съобщи пред в. "24 часа" председателят на комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов, който беше негов близък приятел.

Той лично се е заел да организира почетното сбогуване с големия художник, който издъхна вчера, само 20 дни преди да навърши 85 години. Отишъл си за секунди пред семейството си у дома. Негови близки припомнят, че това не е първият му инфаркт.

Въпреки това, Русев подготвял голяма изложба с негови творби за рождения си ден - 14 юни.

Още вчера Рашидов коментира:

"Изключително много ще ми липсва като човек, с когото през последните години работих много активно - с него подредихме изключителния български музей от европейски мащаб "Квадрат 500", свързваше ни силно приятелство".

От галерията също излязоха с изявление, в което се казва:

"Живописец с монументален размах, нечовешка енергия и удивителна работоспособност, общественик с изострена социална чувствителност, страстен колекционер на произведения на изкуството, акад. Русев беше енциклопедична личност с дълбоки познания и разностранни интереси - върхът, по който се равняват. За учениците си остава учителят, който безпогрешно разпознаваше и развиваше таланта им, разкриваше нови хоризонти и възможности пред тях. Умееше да отстоява каузи, каквото и да му коства това. Ярък творец и мислител, неуморен будител, чието мощно духовно присъствие и влияние се простират отвъд географските и времеви граници. Дори отвъд смъртта!".

Човекът, за когото Ванга казваше: "за обичане е" - четете повече в Impressio