"България загуби един от мъдреците си! Гениален артист, пред когото се прекланяше целият свят, той не остана в идеалния свят на изкуството", заяви премиерът Бойко Борисов по повод кончината на художника Светлин Русев.

"Светлин Русев беше от малкото хора, които ръчкаха нашата съвест и не ѝ даваха да заспи. Той правеше това с благост, която показваше любов към човека и го стимулираше да прави добро. Той беше голям и ще остане голям. Тъгувам заедно с вас и благодаря за късмета и щастието да съм го познавал. Поклон пред вечната му памет", написа министър-председателят до семейството и близките на твореца, съобщиха от правителствената информационна служба.

И председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изрази дълбоки съболезнования на близките.

"С дълбока скръб узнах вестта за кончината на големия български художник. Сигурна съм, че всички ценители на таланта и възхитителното му майсторство ще съхранят искреното си уважение към приноса на Светлин Русев за развитието на българското изобразително изкуство, посочва Цвета Караянчева. Дълбок поклон пред светлата му памет!", написа тя в съболезнователна телеграма, цитирана от пресцентъра на парламента.

Скулпторът Вежди Рашидов, който беше близък приятел на Русев, пък коментира пред "24 часа":

"Това е изключително тежка загуба не само за българската култура, но и за България като цяло, защото трябва ясно и точно да се каже, че Светлин Русев е от последните, които останаха съдържателни и реактивни, с непреклонно си гражданско отношение и активно участие в живота. Последен мохикан - все по-малко хора остават от този вид, защото във време, в което ценностите са размити той беше като лакмус, през който се прецеждаше качественото в цялата кал която ни облива".