Догодина изпитите след VII клас ще са в средата на юни и няма да съвпадат с датите на матурите след 12-ти клас. Самата кампания по кандидатстването пък се очаква да продължи до началото на август. Така предвижда графикът на просветното министерство за учебното време. Според ведомството така седмокласниците ще имат възможност да усвоят повече учебен материал преди изпитите, съобщи БНТ.

С малко са намалени и пролетната, и есенната ваканции.

Догодина изпитът по български език за седмокласниците ще бъде на 17 юни, а този по математика - на 19 юни. Матурите за XII клас остават през май.

Според зам.-министър Таня Михайлова преместването на датите за седмокласниците се налага заради новата Наредба за оценяването. Според нея те учат до 30 юни, а изпитите трябва да са две седмици преди края на учебната година.

"Много често и родители, и учители казват "много са рано изпитите, ние не успяваме да вземем целия материал. Това също е една стъпка за това да бъдат малко по- спокойни и да имат повече време", коментира тя.

Заради по-късните дати на изпитите след VII клас кампанията догодина по кандидатстването ще бъде предимно през месец юли. От министерството се надяват тя да е приключила до 1 август.

На родителите, които вероятно ще кажат, че през юли и август вече водят децата на море, Таня Михайлова отговари, че кандидатстването след VII клас е веднъж и изисква сериозно отношение. И все пак, всеки момент заповедта за датите ще бъде качена за едномесечно обсъждане. Миналата година вече беше направен опит изпитите да бъдат изтеглени през юни, но след родителски реакции бяха върнати обратно.

"Няма друг инструмент, чрез който да чуем общественото мнение освен общественото обсъждане. Тоест логично е да има становища, логично е да има различни мнения", каза още зам.-министърът.

Колкото до ваканциите - есенната ще бъде четири дни, като е намалена с един ден. Коледната остава 11 дни, но още на 2 януари децата ще трябва да са на училище. Пролетната ще е от 30 март до 7 април и е намалена с един ден. Именно по-малките ваканции предпоставят графика на учебното време да не навлиза в месец юли, каквото предложение имаше миналата година.

"Това стана за сметка на едни по- дълги зимни ваканции, които бяхме предвидили. Да се съобразим и с общественото мнение, в началото на юли няма да навлизаме като учебно време", каза Михайлова.

Краят на новата учебна година остава непроменен. Началото й обаче няма да е точно на 15-и септември, който се пада в събота, а на 17-и, понеделник.