Софийската районна прокуратура е отказала да образува разследване срещу инфекциониста доц. Атанас Мангъров заради негови твърдения, че над 500 души са умрели, защото са се ваксинирали срещу коронавирус. За това информира самият той в профила си във Фейсбук, където публикува и цялото становище на обвинението, което дефакто го оневинява. Наред с това инфекционистът публикува и решението на Българския лекарски съюз да не обжалва решението на прокуратурата. БЛС няма и да наказва Мангъров за нарушение на етичните правила.

Поводът за прокурорската проверка срещу доцента, превърнал се в глас на антивакърското движение, е негово изказване в интервю за Нова телевизия на 16 януари 2022 г. Тогава той заявява, че "564 души, които са починали, са починали, защото са ваксинирани", припомня "24 часа". Прокуратурата проверява дали с думите си той не е всял паника. 

В случая с Мангъров обаче е възприето друго виждане. Наблюдаващият прокурор пише, че лекарят "единствено излага своето становище по обществено значим въпрос". Отбелязва се, че доцентът е поканен за интервю, защото е доказан специалист в своята област и е спасил много човешки животи.

"Именно това е причината да бъде интервюиран той, а не някой обикновен гражданин без специални знания", пише прокурор Сулев.

Представителят на държавното обвинение отбелязва още, че в демократично общество правото на мнение е неотменимо и конституционно закрепено. Освен това е задължително да се чуват различни мнения, "защото само по този начин би могло да се стигне до консенсус".

"В конкретната ситуация доц. Мангъров е бил поканен за даване на становище. Това не прави мнението на доц. Мангъров невалидно или нищожно. Не го прави и по-малко обосновано. В настоящия момент никой не може да каже дали доц. Мангъров е прав, или не", казва прокурорът.

"Важното е, че в демократичното общество хората имат право на мнение, а мнението на доказан специалист, като доц. Мангъров, не е голословно. Всеки избира сам в какво да вярва и как да се пази. Недопустимо е обаче да се иска "този човек" да бъде свален със сила от екран и да му се затвори устата", категоричен е представителят на държавното обвинение.