Процесът срещу него е по обвинение за непредумишлено разгласяване на държавна тайна и започна тази сутрин в Софийски градски съд (СГС), предаде БНР.

През февруари Танов беше обвинен за нарушаване на Закона за класифицираната информация заради телевизионно интервю на 1 септември 2011 г., в което обяви количеството на Държавния резерв от гориво за военновременни запаси, държано в "Лукойл" - 8 млн. литра. Разследването започна по сигнал на БСП.
В момента митническият началник е с мярка за неотклонение "подписка". Ако бъде признат за виновен обаче, той няма да получи присъда, а само административна санкция, тъй като не е осъждан и не са причинени имуществени вреди. Глобата е от 500 до 5000 лв.

Пред журналисти в съда днес Танов заяви, че „Лукойл” е искала да го отстрани от митниците чрез това дело, което, ако завърши с наказание за него, би предполагало той да бъде лишен от достъп до класифицирана информация и съответно да не може да изпълнява функциите си като шеф.
Повече подробности около своето убеждение, че е поръчан от „Лукойл” на прокуратурата, Танов обеща да даде, когато делото приключи.

Отношенията между него и компанията се изостриха, след като лицензът й беше отнет за няколко месеца заради неотговарящи на изискванията на митниците измервателни уреди. 

В своето обяснение, което сам пожела да даде по делото, Танов каза, че не е разгласявал класифицирана информация, а публична. Тя може да бъде открита на страницата на европейския вестник, където става дума за ангажиментите на всяка държава да осигурява необходимите резерви от горива в случай на нужда за друга държава. Може да бъде видяна и в български сайтове.
"Оповестяването на едно число също не може да бъде разгласяване на класифицирана информация", категоричен бе Танов, според когото обвинението е напълно несъстоятелно.

От прокуратурата категорично отхвърлиха обвиненията и казаха, че не работят по поръчка и че дори и това, което са чули в съдебната зала, не ги е разколебало в убеждението им, че той неумишлено е разгласил държавна тайна. От държавното обвинение смятат, че ще успеят да го докажат в рамките на процеса.

Делото продължава на 5 юли с разпит на шефа на Агенция "Държавен резерв и военновременни запаси". Ваньо Танов обаче заяви, че Станимир Пеев ще е пристрастен, тъй като митниците са съставили акт на Държавния резерв за над 1 милион лева.

"Отказвам се да прогнозирам действията на нашата съдебна система. Смятам, че не е редно, защото всяка прогноза се приема като внушение. Мисля да изчакам, предполагам, че могат да вземат решение бързо, поне в този случай", коментира пред националното радио Петър Курумбашев от БСП - един от двамата депутати, подали сигнала срещу шефа на митниците.