В петък Окръжната прокуратура в Габрово е внесла в съда обвинителен акт срещу бившия завеждащ на родилното отделение в МБАЛ "Тота Венкова" д-р Димитър Ангелов и лекарката, водила раждането на Десислава - д-р Севдалина Колева, съобщи "24 часа".

Медиците са обвинени за причинена смърт на повече от едно лице поради немарливо изпълнение на служебните си задължения. Ако бъдат признати за виновни, те могат да получат от 3 до 8 години затвор.

30-годишната Десислава Манолова постъпва в МБАЛ-Габрово за раждане на 11 септември м.г. Това е втората й бременност, жената има дъщеричка. Манолова преносвала бременността си, но лекарите твърдяли, че всичко е наред и най-вероятно терминът й - 9 септември - не е изчислен правилно. От 11 до 25 септември тя лежи в габровската болница, но лекарите не предприемат предизвикване на раждането.

На 26 септември младата жена ражда момченце, но часове по-късно то умира. Причината е поглъщане на околоплодни води. Десислава пък развива сепсис, предизвикан от стафилококова инфекция.
Тя е транспортирана в Плевен, но въпреки усилията на лекарите там, на 4 октомври умира.

Обвинението е базирано на заключенията на две комплексни петорни медицински експертизи на родилката и бебето. Столичните експерти, водени от  доц. Мария Грозева, са открили серия от лекарски грешки, бездействие и нарушения на медицинските стандарти.

Основното според прокуратурата е заключението на вещите лица, че ако акушер-гинеколозите са предприели оперативно изваждане на детето, вместо да чакат нормалното раждане, и родилката, и бебето са щели да бъдат спасени.

Докато бременната жена лежи в родилното отделение, шефът му д-р Димитър Ангелов е в отпуск.
Той се връща на работа на 18 септември. Седмица по-късно - на 25 септември, когато Десислава Манолова вдига висока температура, дежурен в отделението е бил именно д-р Ангелов.

Според показанията на сестрата и акушерката, които са на смяна обаче, лекарят въобще не е бил в отделението. Обаждат му се по телефона, а той нарежда да ударят ампула аналгин”, казва прокурор Александър Александров, внесъл обвинителния акт.

Без преглед лекарят решава, че температурата е вследствие на възпаление от поставения на бъдещата майка абокат. Всъщност Десислава развива тежка бронхопневмония, причинена от смъртоносен стафилокок, с който е заразена в отделението, категорични са вещите лица.

На 26 септември сутринта началникът на родилното отделение пише разпореждане в историята на бременността и раждането “за евентуално оперативно родоразрешение” и си тръгва от болницата, без да проследи какво се случва. Поелата дежуството д-р Севдалина Колева обаче не предприема цезарово сечение, въпреки че на акушерския монитор вече се вижда настъпило страдание за плода.

Раждането започва в 10,30 ч. Момченцето излиза на бял свят в 13 ч., а 6 часа по-късно умира. При аутопсията е установено, че бебето се е нагълтало с околоплодни води. Според експертизата причината е преносването.

След смъртта на Десислава, всички гинеколози в МБАЛ-Габрово са наказани със „забележка“, а началникът на АГ отделението д-р Димитър Ангелов – с „предупреждение за уволнение“. Той е и свален от поста.

Роднините на Десислава обявиха, че ще се включи в наказателното дело като частни обвинители. Съпругът й Станислав Иванов ще предяви и граждански иск.