25-годишният мъж е обвинен, че на 19 януари т.г. е направил опит умишлено да умъртви лидера на ДПС Ахмед Доган при изпълнение на функцията му, като председател на партията.

Според прокуратурата, Енимехмедов три пъти се опитал да произведе изстрели с насочван от близко разстояние газов пистолет към главата на Доган.

Деянието е извършено предумишлено и е останало недовършено по независещи от обвиняемия причини – трикратното засичане на пистолета, оказана съпротива от Ахмед Доган и намесата на секретаря на ДПС Мустафа Сали Карадайъ.

Второто обвинение е затова, че Октай Енимехмедов е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото при атаката в НДК.

Според Наказателния кодекс по първото обвинение, младежът може да получи от 15 г. до 20 г. "лишаване от свобода", доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. По второто обвинение, предвиденото в закона наказание е "лишаване от свобода" до 5 години.

Октай Енимехмедов е с мярка за неотклонение ”Задържане под стража”, след като в началото на юни Софийският апелативен съд го остави окончателно в ареста с мотивите, че "несъмнено" е планирал нападението над бившия лидер на ДСП Ахмед Доган и е личност с "висока степен на обществена опасност".