Така тя опроверга прокуратурата, че линейката не е била пропусната от протестиращите да се движи по „Цариградско шосе” и се е наложило да използва обиколен маршрут. Автомобилът на „Спешна помощ” пристигнал на мястото със закъснение от 12 минути.

Обвинителите поискаха писмени отговори от Фандъкова и шефа на СДВР Ивайло Спиридонов по случая в срок до 12 ч. днес.

В отговора си до прокуратурата столичният кмет казва, че с три заповеди е възложила на директора на полицията да предприеме всички необходими действия, за да не се допускат нарушения на обществения ред и извършването на престъпления на територията на Столична община по време на мероприятия, свързани със струпването на значителни групи от хора.

В заповедите се визират недопускането на всякакви обстоятелства, застрашаващи живота и здравето на гражданите, като последната от тях е със срок до приключване на протестните действия.

Фандъкова обаче е издала поредна заповед, с която нарежда участниците в протестни мероприятия и шествия да осигуряват незабавно безпрепятствено придвижване на специализираните автомобили на "Спешна помощ", на "Пожарна и аварийна безопасност" и на "Гражданската защита".

"Поискала съм да бъдат осигурявани маршрутите на всички автомобили със специален режим на движение по време на протестите. Отговорих на искането на прокуратура, издадох поредната заповед, която засяга възможността да бъде осигурен редът в града, независимо от ежедневните протести”
, заяви кметът.

Тя посочи, че протестите са спонтанни и Столична община не е давала съгласие за тях, както се изисква по закон, с изключение на един от първите дни на протестите.