Председателят на скандалната Спестовно-кредитна кооперация "Дупнишка популярна каса" Георги Близнаков бе арестуван заедно със съпругата му Ивона. Синът им, задържан също с тях, е бил разпитан и освободен, предаде БНР.

От Главната прокуратура съобщиха, че са претърсени седем жилища в Дупница и София. На съпрузите са повдигнати обвинения за укриване на данъци и лихварство.

Разследването стартирало през май 2016 г. Тогава на Икономическа полиция в Пловдив било възложено да разследва финансовите злоупотреби на касата в Дупница, съобщи шефът на РДВР Пловдив Христо Разсолков.

Няколко месеца по-рано – през февруари – март, създадената в Дупница популярна каса била прехвърлена на адрес на бул. „Цариградско шосе” в Пловдив – бившият Домостроителен комбинат. Проверка на разследващите установила, че там касата няма офиси и никога не е имала.

Целта на прехвърлянето била Георги Близнаков да подаде искова молба в съда за обявяване в несъстоятелност.

Окръжният прокурор Румен Попов заяви, че разследването се води в Пловдив, защото след прехвърлянето на кредитната кооперация през март в града собствениците са подали документи в Пловдивски съд за обявяване на кооперацията в несъстоятелност. Именно те са и оповестили броят на членовете ѝ.

Проверката в НАП - Пловдив още тогава е установила престъпление при декларираните документи за корпоративен данък за над 135 000 лева. Последвало е разследване за дейността на касата, в което е работено съвместно с полицията и прокуратурата в Дупница.

„До това лято лицата продължиха да събират суми, развивайки банкова дейност, за която нямат разрешително и въпреки че са били вече обявени в несъстоятелност и въпреки многото жалби срещу тях. Това е класическа пирамида”, заяви Румен Попов.

Той уточни, че когато съдът в Пловдив обявил касата в несъстоятелност, Георги Близнаков декларирал, че няма 600 лева да назначи синдик. В същото време обаче, когато хората започнали да си търсят от него вложените пари, той ги насочвал към несъществуващия синдик.

Разпитани са над 80 свидетели. Установено е, че при лихварската дейност, развивана от фамилията, не само са взимани средства, но и са раздавани заеми в огромни размери. Сумите на вложителите са били от по-малки - около 300-400 лева, до такива, достигащи до 100-150 000 лева.

Обещаваната лихва е била от 14 до 18 процента. Някои са я получавали.

До момента не са открити никакви документи. Обвинението за лихварство се базира на жалбите на 43-ма души за над 1,5 милиона лева.

Разследването продължава. Все още няма отговор на въпроса къде са парите.