Решението на съда се очаква до месец, предаде БНР.

Прокуратурата атакува решението на Софийския апелативен съд, с което бяха потвърдени оправдателните присъди на бившия военен министър Николай Цонев, бившия съдия от Софийския градски съд Петър Сантиров и бившия главен секретар на Министерство на финансите Тенчо Попов.

Според държавното обвинение апелативните съдии не са анализирали правилно доказателствата по делото и са произнесли неправилна присъда. Саматя присъда дори бе определена като екзотична.

Адвокатите репликираха с обвинение в некачественост на прокурорския протест като обявиха, че в практиката си не са виждали такъв.

Петър Сантиров пък беше още по-краен - според него с поведението си прокуратурата показала, че действа не в името на правото, а за честта на пагона.

Две съдебни инстанции вече не се довериха на прокурорската теза, че Николай Цонев е предложил пари на основния прокурорски свидетел - следователя Петьо Петров, за да смачка дело срещу него, и че посредници в схемата са били  Сантиров и Попов.

Софийският градски съд, а после и Софийският апелативен съд, подложиха на критика както събраните със СРС-та доказателства, така и достоверността на показанията на следователя.

Сега Върховният касационен съд може или да обяви Цонев, Попов и Сантиров за окончателно невинни, или да върне делото за ново разглеждане.

Независимо от решението, делото ще бъде запомнено с шумния арест на бившия военен министър в болница и с репликата на тогавашния зам.-градски прокурор на София Роман Василев "като абсолютен престъпник - на колене!" Именно този арест изпрати делото в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Междувременно Николай Цонев беше оправдан и по другите три дела, по които беше подсъдим.